Φιντέλ προς τον «αδελφό Ομπάμα»: Δεν έχουμε ανάγκη τα δώρα της αυτοκρατορίας

 

«Δεν έχουμε ανάγκη να μας κάνει η αυτοκρατορία δώρα», τονίζει ο 89χρονος Φιντέλ Κάστρο ο οποίος έχει αποσυρθεί από το 2006 από την εξουσία, σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Κούβα την οποία αν και χαρακτηρίζει ιστορική, επισημαίνει  ότι η Κούβα δεν θα ξεχάσει τις αντιπαραθέσεις που είχε στο παρελθόν με τις ΗΠΑ.

Στην μακροσκελή επιστολή του με τίτλο «Ο αδελφός Ομπάμα», ο πρώην πρόεδρος της Κούβας ειρωνεύεται «τα σιροπιασμένα λόγια» του προέδρου των ΗΠΑ  στην ομιλία που εκφώνησε την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα.

«Κινδυνεύσαμε να πάθουμε έμφραγμα ακούγοντας τα λόγια αυτά του αμερικανού προέδρου»,επισήμανε, πριν αναφερθεί στις πολλές διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών παρά τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014.

«Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι ο λαός αυτής της ευγενικής και ανιδιοτελούς χώρας θα απαρνηθεί τη δόξα και τα δικαιώματα, τον κεκτημένο πνευματικό πλούτο που έχει επιτευχθεί χάρη στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού», προειδοποίησε ο Φιντέλ Κάστρο στην επιστολή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Granma.

Στην ομιλία του προς τον κουβανικό λαό,  αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει την Αβάνα «να θάψει το τελευταίο απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, ενώ στη συνέχεια είχε μιλήσει υπέρ των δημόσιων ελευθεριών και της δημοκρατίας στο νησί».

«Η ταπεινή μου πρόταση είναι να σκεφθεί και να μην προσπαθεί να καταλήξει σε θεωρίες για την κουβανική πολιτική», απάντησε ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος δεν αντιτάχθηκε στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ.

Ο Φιντέλ Κάστρο, στις 13 Αυγούστου κλείνει τα 90. Αν και δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από τον Ιούλιο του 2015, τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τακτικά φωτογραφίες του με προσωπικότητες και αρχηγούς φιλικών κρατών που τον επισκέπτονται στην κατοικία του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here