Φιλιππίνες: Ο τυφώνας Κόπου βούλιαξε 70 χωριά

Δύο άτομα μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ περίπου 16.000 έχουν εγκαταλείψει  τα σπίτια τους  μετά την άφιξη του τυφώνα που χτύπησε τη χώρα την Κυριακή.

Στρατός, αστυνομία και εθελοντές βρίσκονται επί ποδός στο βορρά στις Φιλιππίνες για την διαχείριση της καταστροφικής κατάστασης που έχει φέρει ο τυφώνας Κόπου, με εκτεταμένες πλημμύρες και εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα σπίτια τους -σε κάποιες περιοχές, τα νερά έχουν αναγκάσει χωρικούς να καταφύγουν στις στέγες περιμένοντας διάσωση.  Εννέα περιφέρειες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μετά την άφιξη του τυφώνα στη χώρα την Κυριακή.

Ο Κοπού κατευθύνεται πολύ αργά προς τα βόρεια και παρότι εξασθενεί, έχει προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές σε τρεις οροσειρές. Η ροή των βρόχινων νερών πλημμύρισε τις απέραντες πεδιάδες με τους ορυζώνες βόρεια της Μανίλας.

Περίπου 70 χωριά είναι κάτω από το νερό, είπε ο Νάιτζελ Λόντοκ, αναπληρωτής διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας. «Η στάθμη των νερών ανεβαίνει γρήγορα και υπάρχουν άνθρωποι στις στέγες των σπιτιών. Το βάθος του νερού είναι πάρα πολύ μεγάλο για τα φορτηγά του στρατού, ενώ οι διασώστες προσπαθούν να φτάσουν τους εγκλωβισμένους με φουσκωτές βάρκες» ανέφερε.

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν πιθανόν παγιδευτεί σε αυτά τα χωριά και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δεν διαθέτει μέχρι στιγμής πάρα μόνο δέκα συνεργεία. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε προσωρινά κέντρα υποδοχής, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία για τη διαχείριση των καταστροφών. Περίπου 19.000 άνθρωποι παραμένουν εκεί σήμερα,  πρόσθεσε ο Λόντοκ.

Ο τυφώνας Κοπού αρχικά συνοδευόταν από ανέμους με ριπές 210 χλμ. την ώρα. Τη Δευτέρα βρίσκεται πάνω από τη βόρεια πόλη Μπαντάι και οι ριπές έχουν εξασθενήσει και φθάνουν τα 150 χλμ. την ώρα. Η καταιγίδα αναμένεται να περάσει πάνω από την περιοχή με τα βουνά της Κορδιλιέρας πριν αφήσει πίσω της το Λουζόν την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση έχει αναφέρει δύο θανάτους, ενός 14χρονου εφήβου στη Μανίλα από την πτώση δένδρου στο σπίτι του και μιας 62χρονης από την κατάρρευση τοίχου του σπιτιού της στην επαρχία Ζαμπάλες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here