Φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Της Μαρίας Λυμπεροπούλου

Το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ανοίγει σήμερα, 23 Απριλίου, τις πύλες του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
και για πρώτη φορά, συνενώνει την Αθήνα με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δέκα ιστορίες κινούνται στην περιφέρεια ενός τέλειου κύκλου. Θέτουν ερωτήματα, προβληματίζονται και μοιράζονται τις αγωνίες τους. Με αφετηρία τη γνώση, αναζητούν λύσεις και ακολουθούν διαδρομές για να κατακτήσουν τον στόχο. Όλα τα σημεία της περιφέρειας ενός τέλειου κύκλου, απέχουν εξίσου από το κέντρο του.
Δέκα ομάδες, 150 έφηβοι πάνω στη σκηνή και ακόμη 600 συνεργάτες συμμετέχουν στη δημιουργία των έργων που παρουσιάζονται μέχρι τις 26 Απριλίου. Σε έναν τετραήμερο μαραθώνιο εφηβικού θεάτρου, παρουσιάζονται 10 διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις, έπειτα από 6 μήνες προεργασίας. Με θεματική «Περιφέρεια»:απομόνωση ή προοπτική, το φεστιβάλ στοχεύει στην αποτύπωση, επί σκηνής της εμπειρίας της «περιφέρειας».

ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 23 Απριλίου
21.00 Ομάδα Grasshopper «Το τέρας στο διάδρομο» του David Greig
Βετεράνοι του Φεστιβάλ, παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν, απογειώνοντας μια παράσταση –γιορτή για το εφηβικό θέατρο και ζωντανεύουν το… «Τέρας στον διάδρομο». Ένας ύμνος στη δημιουργικότητα, τη γενναιότητα και τη μεγαλοψυχία που κρύβουμε μέσα μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Απριλίου
1.  Στις   18.00 :Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου «Ιστορίες με καλό τέλος». Εννέα μαθητές του ειδικού σχολείου Ιλίου με σοβαρές κινητικές και νευρολογικές παθήσεις συνεργάστηκαν με την grasshopper youth τους τελευταίους 5 μήνες, αυτοσχεδίασαν, έγραψαν και παρουσιάζουν τη δική τους παράσταση. Ένα καθρέφτισμα μιας στιγμής μας. Εκείνης που νιώσαμε αδύναμοι. Εκείνων των στιγμών που βρεθήκαμε να έχουμε «ειδικές ανάγκες».Και στο σκοτάδι, όταν νιώθουμε όλοι ίσοι απέναντι στη μοναξιά, έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε. Και να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι όταν τα φώτα ξαναανάψουν.

2. Στις 19.00:  Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών «Όχι και τόσο άγριο» του Ανδρέα Φλουράκη
Ο Ανδρέας Φλουράκης γράφει μαζί και για τους εφήβους, ο Δημήτρης Ξανθόπουλος τος σε μια συγκινητική συνεργασία. Η ομάδα του 1ου Λύκειου Ηλιούπολης στην πρώτη της συμμετοχή στο Φεστιβάλ, «συναντά» μέσα από ένα διαδικτυακό φόρουμ 18 εφήβους από όλη την Ελλάδα,από την Κομοτηνή έως το Τυμπάκι, από το Αιτωλικό έως τους Λειψούς. Μια πρωτότυπη «αλληλογραφία» των τελευταίων μηνών γίνεται παράσταση, οι φωνές των «άλλων» αυτών συνομήλικων, φτάνουν σε εμάς και μας οδηγούν όχι μόνο σε ένα ταξίδι να τους μάθουμε καλύτερα, αλλά και σε μια περιπέτεια αυτοεπίγνωσης, και παρατήρησης της δικής μας αστικής ζωής.

3. Στις 21.00:  6ο Λύκειο Νέας Ιωνίας «Αντωνυμία» του Evan Placey
Η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας μιας έφηβης και το θάρρος της επιλογής απέναντι σε μια κοινωνία που κωφεύει και προσποιείται μέχρι τελικής πτώσης. Για μια ακόμα χρονιά ένα έργο από το Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη.

4. Στις 22.00:   Ομάδα Grasshopper «Το τέρας στον διάδρομο» του David Greig

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 Απριλίου
1.   Στις 14.00: 2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης – Βουλή των Εφήβων «Εμείς και ο κόσμος: Ένα απροειδοποίητο τεστ»
Σε συνεργασία με τη Βουλή των Εφήβων, η ομάδα της Νέας Σμύρνης με επικεφαλής τον Ηλία Βογιατζηδάκη και τη Μυρτώ Πανάγου συγκέντρωσε υλικό από εκατοντάδες έφηβους από όλη την Ελλάδα και «χαρτογραφεί» τη σχέση καθενός τους με τις έννοιες πατρίδα, χώρα, περιθώριο και απομόνωση.

2. Στις 15.00: 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου «Λίγο πάνω λίγο κάτω λίγο πριν λίγο μετά»
Πώς μπορούν τα κορίτσια, στην αρχή της εφηβείας, να συναγωνιστούν μια μπάλα ποδοσφαίρου; Γιατί τα αγόρια τις κοιτούν τρομαγμένα; Ποια είναι τα μεγάλα θέματα της ζωής όταν είσαι γύρω στα 14 με 15; Μα πόσο πιο μεταβατική μπορεί να είναι μια εποχή από την πρώτη αυτή φάση της εφηβείας; Μια devised παράσταση από την πρώτη συμμετοχή και πρώτη συνεργασία με την Grasshopper youth του 1ου γυμνάσιου Χαϊδαρίου.

3.  Στις 16.00: Μικρό Θέατρο Αγρινίου «Λύκοι στη χώρα των τραυμάτων»
Τώρα είσαι μεγάλος, τώρα είσαι μικρός.Τώρα πάλι μεγάλος και τώρα πάλι μικρός. Όπως οι πτυσσόμενοι έφηβοι. Εξαρτάται πάντα από το τι θέλουν οι γονείς απ’ αυτούς. Μια παράσταση απο προσωπικές ιστορίες εφήβων, σαν παιχνίδι ακροβασίας ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο. Φιλοξενούμε με μεγάλη χαρά μια παράσταση από την περιφέρεια, με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και την Κατερίνα Καραδήμα στη σκηνοθεσία.

4.   Στις 17.00 : 1ο Λύκειο Ηλιούπολης «Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα»
Επανάληψη

5.   Στις 18.00:  6ο ΕΠΑΛ Αθηνών «Η Φοινικιά» του Χρήστου Χωμενίδη
Μία γλυκόπικρη ιστορία και ένα ταξίδι στις ρίζες τους για δύο εφήβους της Αθήνας του σήμερα με καταγωγή από την Αλβανία, που όμως δεν νιώθουν ούτε Αλβανοί ούτε Έλληνες. Ίσως γιατί κανείς δεν τους αφήνει αρκετό χώρο ώστε να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου. Μήπως λοιπόν πρέπει αυτόν τον χώρο να τον δημιουργήσουν μόνοι τους; Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει ένα νέο ελληνικό θεατρικό έργο για έφηβους,μετά από ένα αξέχαστο και συγκινητικό συναπάντημα με τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αθήνας, αποκλειστικά μετανάστες 1ης και 2ης γενιάς.

6.  Στις 19.00 : 1ο Λύκειο Ηρακλείου «Άρτζι μπούρτζι και λουλάς»
Στο κέντρο, η Ακρόπολη. Λίγο νοτιότερα, το Ναύπλιο και το Μπούρτζι. Στην περιφέρεια, ο Φώτος Τζαβέλλας, η Μασσαλία, ο Πόντος, ένα πικ-απ της δεκαετίας του ‘80. Τι θα συνέβαινε, αν όλα αυτά τα ίχνη του παρελθόντος μια μέρα εξαφανιζόντουσαν; Αναζητώντας τους ιδιοκτήτες των αναμνήσεων και τους κληρονόμους των κειμηλίων ανάμεσα στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ν.Ηρακλείου. Μια devised παράσταση από τον Γιάννη Λεοντάρη και την Άρτεμις Μάνου για δεύτερη χρονιά μαζί μας.

7. Στις  20.00: Ομάδα Grasshopper «Το τέρας στον διάδρομο» του David Greig
Επανάληψη

8.  Στις 21.30:   6ο Λύκειο Νέας Ιωνίας «Αντωνυμία» του Evan Placey

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 Απριλίου (επαναλήψεις)
1.  Στις 14.00: Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου «Ιστορίες με καλό τέλος»

2.  Στις 15.00: Μικρό Θέατρο Αγρινίου «Λύκοι στη χώρα των τραυμάτων»

3. Στις .16.00:  1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου «Λίγο πάνω λίγο κάτω λίγο πριν λίγο μετά»

4.  Στις  17.00 : 2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης – Βουλή των Εφήβων «Εμείς και ο κόσμος: Ένα απροειδοποίητο τεστ»

5.  Στις 18.00: Πρότυπο Πειραματικό Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών «Κάτι όχι και τόσο άγριο» του Ανδρέα Φλουράκη

6.  Στις 19.00: 1ο Λύκειο Ηρακλείου «Άρτζι μπούρτζι και λουλάς»

7.  Στις 20.00: 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών «Η Φοινικιά» του Χρήστου Χωμενίδη

8.  Στις  21.00:  Ομάδα Grasshopper «Το τέρας στον διάδρομο»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here