Φίλης σε πρυτάνεις: Εχουμε κοινή αγωνία για τα Πανεπιστήμια

ΦΩΤΟ: INTIME ( Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

«Η κυβέρνηση και οι πρυτάνεις έχουμε μια κοινή αγωνία να βοηθήσουμε το Πανεπιστήμιο.  Να το βοηθήσουμε μέσα σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας να αποτελέσει μοχλό μιας νέας αναγεννητικής προσπάθειας της χώρας.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης  ο οποίος  συμμετείχε το απόγευμα  στη Σύνοδο των Πρυτάνεων έκανε  λόγο για μια «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων» και «συναντίληψη».

» Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, είπε,  είμαστε σε κοινή πορεία υπάρχει συναντίληψη. Όποια προβλήματα λειτουργικά και επείγοντα προκύψουν συναινετικά θα τα επιλύσουμε.»
«Για τα οικονομικά ζητήματα που οι Πρυτάνεις επεσήμαναν, αυτά είναι γνωστά σε όλους μας, με τις συνεχείς περικοπές τα τελευταία χρόνια της κρατικής επιχορήγησης . Αυτά είναι θέματα που αφορούν όλους μας, δεν αφορούν μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Εχουμε σκέψεις για να περιστείλουμε έξοδα που επιβαρύνουν το Πανεπιστήμιο, όπως για παράδειγμα το ενεργειακό κόστος. Είμαστε σε μία διαδικασία συζήτησης με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εντάξουμε τα Πανεπιστήμια στα μειωμένα τιμολόγια.
Θα κουβεντιάσουμε και με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συμφωνήσουμε σε μία μείωση ή και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, διότι νομίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια που προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και την οικονομία θα πρέπει να ενισχυθούν από τους τοπικούς φορείς.
Υπάρχουν ακόμη σκέψεις όπως η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και για μια πιο ευέλικτη διαδικασία, όπως τα θέματα της καθαριότητας και της ασφάλειας. Να φύγουμε από το ακριβό εργολαβικό μοντέλο και να οδηγηθούμε σε φθηνότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες για το Πανεπιστήμιο».

   Τι είπαν οι πρυτάνεις

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους αναφέρθηκαν στην δεινή  οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πανεπιστήμια, καθώς από τη χρηματοδότηση του 2015 έχει εισπραχθεί το 75%, ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται μείωση της τάξης του 20%.

Οι πρυτάνεις δεσμεύθηκαν επίσης να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια από κληροδοτήματα κ.λπ.

 

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που διέπουν την οικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Παράλληλα ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συναντίληψη φαίνεται ότι υπάρχει και στο θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων, που προβλέφθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Το μείζον δεν είναι η εκλογή των πρυτάνεων. Μας απασχολούν τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα προσωπικού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Η σύνοδος των πρυτάνεων εξέλεξε νέο προεδρείο, το οποίο αποτελείται από τον Θ.Δημόπουλο, τον Γ.Πετράκο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here