Φίλης: «Ζητούμενο η συνεννόηση στα θρησκευτικά»-Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά τις αιχμές για τη στάση της Εκκλησίας σε κατοχή, χούντα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία, με αφορμή το μάθημα των θρησκευτικών αλλά και δηλώσεις του υπουργού Παιδείας με τις οποίας αμφισβητεί έμμεσα την στάση της Εκκλησίας στην κατοχή και τη χούντα, καταβάλει ο Ν. Φίλης.

Σε ανακοίνωσή του, απαντά ουσιαστικά στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος απέστειλε στο πρόεδρο της Βουλής βιβλίο για τη δράση της Εκκλησίας στη κατοχή, ενώ στην συνοδευτική επιστολή του κάνει λόγο, για ανιστόρητες, συμπλεγματικές απόψεις.

«Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό», δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Συνέχεια στην ένταση που δημιουργήθηκε για τα θρησκευτικά, έδωσαν οι δηλώσεις του κ. Φίλη στο Kontra channel, για το ρόλο της Εκκλησίας. «Είναι γνωστό ότι πέρασε η ελληνική ιστορία από κρίσιμες στιγμές στον 20ό αιώνα. Με το μέρος ποιων ήταν η Εκκλησία; Πού ήταν στη χούντα η Εκκλησία; Πού ήταν στην Κατοχή η Εκκλησία;» δήλωσε ο Ν.Φίλης.

Το βιβλίο του κ. Ιερώνυμου

Ο κ. Ιερώνυμος, ως έμπρακτη απάντηση  στις δηλώσεις Φίλη,  απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση  και όχι στον υπουργό Παιδείας, βιβλίο για τη δράση της Εκκλησίας στην Κατοχή, με τίτλο «Μνήμες και μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή».

Στη συνοδευτική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωνε ότι «ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Έθνος και τον Λαό μας». Και συμπλήρωνε:

«Μέσα στο χρόνο ο λόγος της αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Έθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη

Στην επιστολή αυτή, απάντησε με ανακοίνωσή του ο κ. Φίλης:

Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας.

Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here