Φίλης για το 23% ΦΠΑ: Οι φοροφυγάδες θα μας σώσουν…

ΦΩΤΟ: INTIME  ( Γ. ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Θυμίζοντας το «λεφτά υπάρχουν » που είχε πεί ο Γιώργος  Παπανδρέου,  ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε σήμερα  ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα, εναποθέτωντας τις ελπίδες του στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. » Οταν  ολοκληρωθούν δύο-τρεις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα βρεθούν τα ισοδύναμα, προκειμένου να μην επιβληθεί το ΦΠΑ στα σχολεία», είπε ο κ. Φίλης. Κάτι τέτοιο δεν εννοούσε και ο Γ. Παπανδρέου, όταν έκανε την αξέχαστη εκείνη δήλωση;

Το θέμα πήρε πάντως κι άλλη αναβολή για τα τέλη Νοεμβρίου,  με τον κ. Φίλη να δηλώνει  ότι η ιδιωτική  εκπαίδευση αφορά όχι μόνο τις εύπορες, αλλά και τις λαϊκές οικογένειες.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων ετοιμάζονται να προσφύγουν στα ελληνικά και στα ευρωπαικά δικαστήρια για την επιβολή 23%  ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαρ. Κυραιλίδης και τόνισε πως τα Ιδιωτικά Σχολεία τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να επιβεβαιωθεί η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Αλ.Τσίπρα ότι το μέτρο θα καταργηθεί.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων αναφέρθηκαν αναλυτικά στα τεράστια προβλήματα που θα προκαλέσει σε γονείς, μαθητές και εργαζόμενους η επιβολή του μέτρου. Τόνισαν δε ότι εμπιστεύονται απόλυτα τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι το μέτρο θα αποσυρθεί.

Τα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις τους:

• Η παιδεία που παρέχουν και τα ιδιωτικά σχολεία είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που πρέπει να εποπτεύεται από την Πολιτεία, επομένως δεν μπορεί να φορολογηθεί.

• Οι γονείς των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων φορολογούνται ήδη δύο φορές ως προς την εκπαίδευση. Καταβάλλουν τη φορολογία που πληρώνει κάθε Έλληνας πολίτης, τμήμα της οποίας διοχετεύεται στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ τα δίδακτρα για το ιδιωτικό σχολείο θεωρούνται τεκμήριο διαβίωσης. Η τρίτη «εκπαιδευτική» φορολόγηση γι’ αυτή την κατηγορία γονέων είναι άδικη και εξοντωτική.
• Τονίστηκε ότι από τα 240 περίπου ιδιωτικά σχολεία, μόλις 5-10 είναι τα λεγόμενα σχολεία της ελίτ. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων είναι μικρά και μεσαία που παρέχουν υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες για εργαζόμενους γονείς με απαιτητικό ωράριο (ολοήμερο σχολείο, δραστηριότητες ενισχυτικής, ξένες γλώσσες).

• Τυχόν εφαρμογή του μέτρου ανατρέπει τον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών, καθώς πολλοί γονείς θα αναγκαστούν να αποσύρουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά σχολεία με αποτέλεσμα αυτά να επιβαρυνθούν ψυχολογικά με τη βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

• Ταυτόχρονα, το κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων θα δημιουργήσει εκατοντάδες ανέργους με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει χρήματα από τη φορολογία που αυτοί καταβάλλουν, αλλά και από την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

• Δεν περιορίστηκαν μόνο στις επιπτώσεις για τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και για τις υπόλοιπες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης που θα πληγούν (φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά ΙΕΚ), καθώς σ’ αυτές φοιτούν κατά κύριο λόγο παιδιά μη προνομιούχων οικογενειών.

• Εκτίμησαν, τέλος, ότι το μέτρο, λόγω της βαρύτατης επίπτωσης σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, δεν θα έχει καμιά ανταποδοτικότητα, αντιθέτως θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων και λόγω της αδυναμίας του δημόσιου σχολείου να υποδεχθεί χιλιάδες μαθητές που θα αποχωρήσουν από τα ιδιωτικά σχολεία.

Οι εκπρόσωποι των γονέων αναφέρθηκαν στην ΟΙΕΛΕ και στην  στήριξη που τους παρέχει και  ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.

Η  ΟΙΕΛΕ από την πλευρά  της δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των γονέων και στη δύσκολη αυτή προσπάθειά τους, καθώς συμφωνεί με τις περισσότερες από τις θέσεις που εκφράστηκαν στη Συνέντευξη Τύπου και με την προϋπόθεση ότι η κίνηση αυτή θα εξακολουθεί να είναι ακομμάτιστη και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here