Ελληνο-Αυστριακή ρήξη: Η αντιευρωπαική στάση του κ. Φάινμαν στο προσφυγικό και μια απάντηση

Νέα επεισόδια στην ελληνοαυστριακή διένεξη για το προσφυγικό καταγράφηκαν σήμερα. Η Ελλάδα απέρριψε πρόταση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών να επισκεφθεί την Αθήνα για να εξηγήσει τη στάση της Βιέννης. Και ο Αυστριακός καγκελάριος, με δηλώσεις του, αφού επανέλαβε ότι θα υποστηρίζει την Ελλάδα κατά των πολιτικών λιτότητας, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες στην Αυστρία.

Η αλήθεια ωστόσο απέχει πολύ από όσα υποστηρίζει ο Αυστριακός καγκελάριος, πιεζόμενος προφανώς από το ανερχόμενο ρεύμα ακροδεξιού λαϊκισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας στη χώρα του. 

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier ο κ. Φάινμαν αναφέρει ότι στη διάρκεια θερμής συνομιλίας τους στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει τη χώρα, όπως όμως είχε επίσης πει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία, σημειώνει ο καγκελάριος.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Φάινμαν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τη περίοδο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τη τρόικα και είχε ταχθεί κατα των πολιτικών λιτότητας που πνίγουν την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος. Τα ίδια είχε επαναλάβει και κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού Ακλ. τσίπρα στρη Βιέννη.

Ομως είναι επίσης αλήθια ότι ο κ. Φάινμαν είχε επισκεφθεί τον Οκτώβριο του 2015 μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό τη Λέσβο και είχε ίδια αντίληψη της κατάστασης και των ατελείωτων προσφυγικών ροών που έφταναν από τότε στα ελληνικά νησιά. Είχε επισκεφθεί τα υποτυπώδη ακόμη τότε hot spot και γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει με το προσφυγικό για να λέει τώρα, με λαικιστική ανευθυνότητα, ότι η Ελλάδα στέλνει τους πρόσφυγες στην Αυστρία! 

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Αθήνας, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000.

Τα hot spot δεν είναι γραφεία ταξιδίων

Κατά την άποψή του, στα hotspots δεν αρκεί να λαμβάνονται αποτυπώματα από τους πρόσφυγες και κατόπιν αυτοί να μεταφέρονται από τα νησιά στη στεριά από όπου συνεχίζουν το ταξίδι για την Αυστρία, καθώς, όπως σημειώνει, τα hotspots δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πρακτορεία ταξιδίων, αλλά από αυτά θα πρέπει οι πρόσφυγες είτε να στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους είτε να κατανέμονται στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Αυστριακός καγκελάριος αρνείται την πραγματικότητα. Σήμερα δεν λειτουργεί η διαδικασία μετεγκατάστασης αφού ελάχιστοι πρόσφυγες κατανεμήθηκαν σε ελάχιστες χώρες. Και η απόφαση της ΕΕ που δεν εφαρμόζεται αφορά την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων. Εάν ισχύσει αυτό που προτείνει τότε θα έπρεπε η Ελλάδα να κρατήσει εδώ άνα εκατομμύριο πρόσφυγες έως ότου αρχίσει, εάν αρχίσει ποτέ, η απόφαση της ΕΕ για κατανομή 160.000 προσφύγων. 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, στην Αυστρία ασκείται έντονη κριτική από την Ελλάδα και τη Γερμανία, επειδή θα τους ήταν πιο άνετο εάν αναλάμβανε όλους τους πρόσφυγες η Αυστρία, η οποία, όπως παρατηρεί, έχει στο πλευρό της μία σαφή πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ όταν η Βιέννη αναφέρει πως, λόγω έλλειψης μίας λύσης από την ΕΕ, πρέπει να αναλάβει δράση η ίδια.

Ομως κι εδώ ο κ. Φάινμαν δεν λέει την αλήθεια. Η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε από καμία χώρα και ειδικά από την Αυστρία να αναλάβει όλους τους πρόσφυγες. Αυτό που ζητά είναι η αναλογική κατανομή τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωπαικού συμβουλίου.

Όπως συμπληρώνει ο Βέρνερ Φάιμαν, από την άλλη πλευρά, όταν η Αυστρία λέει πως υποστηρίζει την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, χάνει τους εταίρους της, κάτι που, για παράδειγμα, συμβαίνει με τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες στο μεν πρώτο ζήτημα είναι υπέρ της Αυστρίας, στο δεύτερο όμως, είναι εναντίον της.

Ο καγκελάριος διευκρινίζει για μία ακόμη φορά πως η χώρα του πρέπει να αναλάβει η ίδια δράση επειδή η ευρωπαϊκή λύση, την οποία ο ίδιος πάντα προτιμούσε, δεν έρχεται έγκαιρα και η Αυστρία είναι στη Διαδρομή των Βαλκανίων η πρώτη χώρα όπου οι πρόσφυγες όχι μόνον διέρχονται αλλά θέλουν και να παραμείνουν.

Προσθέτει δε, πως επιπλέον έχει αλλάξει τη στάση της η Γερμανία όπου την περασμένη χρονιά οι άνθρωποι βρίσκονταν στους σταθμούς με πανό καλωσορίσματος, όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλέον, όμως η Αυστρία δεν μπορεί τώρα να αναλάβει το δικαίωμα στο άσυλο για ολόκληρη την ΕΕ.

Είναι προφανές ότι ο κ. Φάινμαν επιχειρεί να δικαιολογήσει την αντι-ευρωπαική στάση της Αυστρίας, παραδεχόμενος ότι ενεργεί μονομοερώς και ενάντια σε ευρωπαικές αποφάσεις, με την αιτιολογία ότι αυτές δεν εφαρμόζονται.

Ομως με το τρόπο αυτό, ο κ. Φάινμαν υποστηρίζει εμπράκτως μια αντιευρωπαική τακτική που οδηγεί σε λιγότερη Ευρώπη και ακύρωση των κοινών ευρωπαικών αξιών. Δηλαδή κατά τον κ. Φάινμαν και την Αυστριακή πολιτική,  κάθε φορά που κάποιες ευρωπαικές αποφάσεις δεν εφαρμόζονται, με υπαιτιότητα των ίδιων των κρατών-μελών τα οποία αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες(Ουγγαρία, Τσεχία), το πρόβλημα δεν είναι οι συγκεκριμένες χώρες που ενεργούν αντιευρωπαικά αλλά οι χώρες που υπομένουν το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης δηλαδή η Ελλάδα και εν τέλει η ίδια η ΕΕ.

Ετσι, θα ολοκληρωθεί η ενωμένη Ευρώπη του μέλλοντος κ. Φάινμαν;

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here