Υστατη προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, με τη ΝΔ αυτεπάγγελτο υπερασπιστή των καναλαρχών

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μια ακόμη προσπάθεια για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης, γίνεται το μεσημέρι στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Ομως το συναινετικό κλίμα που απαιτείται για την επιλογή των προσώπων, απουσιάζει, καθώς η ΝΔ διαμηνύει ότι δεν θα συμφωνήσει, εαν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά και επομένως εάν δεν ακυρωθεί εν τοις πράγμασι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πρόκειται για έναν ιδιότυπο και απαράδεκτο θεσμικό εκβιασμό, που συνεχίζει η ΝΔ τους τελευταίους μήνες, καθώς ταυτιζόμενη πλήρως με τα συμφέροντα των καναλαρχών και της παλαιάς διαπλοκής, μπλοκάρει τη συγκρότηση της Αρχής. Το οξύμωρο και επικίνδυνο αυτής της τυχοδιωκτικής της συμπεριφοράς, είναι ότι η ίδια επικαλείται τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ, για να προσβάλει ως αντισυνταγματική τη διενέργεια του διαγωνισμού από την ΓΓΕΕ. Και όλα αυτά, όταν στελέχη της παραδέχονται ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες έπρεπε να είχε γίνει από την ίδια τη ΝΔ. Η οποία την ίδια στιγμή, με την στάση της επιλέγει την διαιώνιση του καθεστώτος ανομίας και ασυδοσίας που η ίδια(μαζί με το ΠΑΣΟΚ),  δημιούργησε και ανέχθηκε!

Αυτό το απίστευτο πολιτικό παράλογο που έχει λογική εξήγηση, αφού συγκλίνει στην υπεράσπιση επιχειρηματικών συμφερόντων σε βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, επικαλείιται ο παλιός πολιτικός κόσμος στο σύνολό του, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Και αντί να απολογηθεί και να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την ζημίωση των συμφερόντων του δημοσίου όλα αυτά τα χρόνια και την διόγκωση των σχέσεων διαπλοκής της μιντιακής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, ζητάει και τα ρέστα.

Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως, σε μιά προσπάθεια να βρεθεί κάποια συμφωνία, προιδέασεότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ.

Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, άπτεται της ίδιας της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας και γι αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Την περασμένη Παρασκευή, είχε προκληθεί ένταση από την τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και η οποία προβλέπει το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια μέσα σε πέντε ημέρες από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Βέβαια η τροπολογία απεσύρθη με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος ζήτησε να μην προηγθούν εντάσεις, πριν συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προε΄δρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται εάν δεν υπάρξει ούτε σήμερα αποτέλεσμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, να επανακατατεθεί η τροπολογία, αφού δεν είναι δυνατόν στη Δημοκρατία, να υπάρξουν κενά, από την θεσμική ανευθυνότητα και τα τερτίπια της ΝΔ με τη διαπλοκή.

«Νομίζω ότι ελπίδα πεθαίνει τελευταία» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώνμτας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς: «Η ΝΔ πρέπει να κάνει μία ύστατη προσπάθεια, να ακούσει τα πιο μετριοπαθή στελέχη της, ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι ο κ. Βούτσης χειρίζεται το θέμα άψογα, ελπίζοντας ότι σε πνεύμα συνεννόησης, σήμερα θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, αν δεν συμβεί αυτό, «τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να λειτουργούν εν κενώ. Θα πρέπει η Πολιτεία να μπορεί να κάνει αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει». «Η ΝΔ ακολουθεί ολισθηρό δρόμο κα ίσως κάποιοι να θέλουν να ξεφύγουν από αυτόν» δήλωσε ο Ν. Παππάς.

«Είχαμε ένα ΕΣΡ χωρίς νόμιμη σύνθεση, είχαμε την νομική και ηθική υποχρέωση να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των καναλιών και μία αξιωματική αντιπολίτευση να ναρκοθετεί τη διαδικασία για να μην μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here