Υπό έρευνα για δύο υποθέσεις διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δώσει κατάθεση στην αστυνομία «εντός των επόμενων ημερών», σύμφωνα με το το ισραηλινό ραδιόφωνο, μία ημέρα αφού ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει ποινική έρευνα για δύο υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι το κοινό θα ενημερωθεί «εν ευθέτω χρόνο» για το περιεχόμενο της έρευνας εις βάρος του κ. Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από διάφορα μέσα ενημέρωσης περιείχαν πολλές «προσεγγίσεις» και «εικασίες» για την υπόθεση.

Σε δημοσιεύματα τονίζεται ότι η ποινική έρευνα περιλαμβάνει δύο υποθέσεις δωροδοκίας και δόλιες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι αποκαλύψεις έρχονται καθώς δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τις τελευταίες εβδομάδες, ζητώντας να ενημερωθούν γιατί ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάϊ Μάντελμπλιτ δεν είχε διατάξει ακόμη την έναρξη έρευνας για τον πρωθυπουργό παρά τα «συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία» που είχαν συγκεντρωθεί.

Τον Νοέμβριο ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ διέταξε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για ενδεχόμενες παρατυπίες στην αγορά τριών υποβρυχίων από την Γερμανία, σε υπόθεση που τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων με εμπλοκή τον δικηγόρο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο κ. Νετανιάχου έχει επίσης παραδεχτεί ότι έχει λάβει χρήματα από τον Γάλλο μεγιστάνα Αρνό Μιμράν, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για απάτη του φόρου άνθρακα ύψους 283 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Μάιο, ο δεξιός ηγέτης της κυβέρνησης του Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο της κρατικής αρχής οικονομικού ελέγχου για δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια στο εξωτερικό που έλαβε ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειας του την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, από το 2003 έως το 2005.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here