Υποσχέσεις για δωρεά 9 δις δολάρια υπέρ προσφύγων στη Συρία

Δεσμεύσεις ότι θα διαθέσουν αρκετά δις δολάρια για την ανακούφιση του προβλήματος των προσφύγων στη Συρία που εκείνες δημιούργησαν, έδωσαν ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Γερμανία. Συγκεκριμένα κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία, η οποία επισκιάζεται από το φρένο στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη και τις σφοδρές συγκρούσεις στο συριακό έδαφος, η  Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε για την παροχή άνω των τριών δισ. δολαρίων φέτος και οι ΗΠΑ για το ποσό των 890 εκατ. δολαρίων, η Γερμανία για δύο δισ. δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο για 1,7 δισ. δολάρια.

Στόχος της διάσκεψης που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι η συγκέντρωση 7,73 δισ. δολαρίων για 4,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους που χρίζουν βοήθειας στο εσωτερικό της Συρίας. Οι χώρες στην περιοχή ζητούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι συνδιοργανωτές της διάσκεψης, η Βρετανία, η Νορβηγία και η Γερμανία, ήταν οι πρώτοι που ανακοίνωσαν τις συνεισφορές τους ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισπανία και άλλα κράτη.

Η Βρετανία και η Νορβηγία υποσχέθηκαν να παράσχουν επιπλέον 1,76 και 1,17 δισεκατομμύριο δολάρια αντίστοιχα έως το 2020, ενώ η Γερμανία θα δώσει 2,57 δισ. δολάρια μέχρι το 2018.

«Το να βλέπει κανείς ανθρώπους να τρώνε χορτάρι και αδέσποτα ζώα για να επιβιώσουν μέρα με τη μέρα, σοκάρει κάθε πολιτισμένο άνθρωποι. Και πρέπει να δώσουμε μία απάντηση σε αυτό» δήλωσε στη διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη των δωρητών να αυξήσουν τη δική τους συνεισφορά για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κρίση των προσφύγων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here