‘Υποπτα παιγνίδια με τους πρόσφυγες και τη συνθήκη Σένγκεν στοχοποιούν την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: IΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

Ατυπες προτάσεις, υπόγειες πιέσεις, κατευθυνόμενες διαρροές με στόχο την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν σε ορισμένα κράτη για ορισμένο χρονικό διάστημα, λόγω της αδυναμίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, συνθέτουν το περίεργο και δύσκολα πολιτικά σκηνικό που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην ΕΕ. Γιατί η αναστολή της ισχύος της Συνθήκης δεν αφορά ουσιαστικά παρά μόνο τη χώρα μας, την οποία διάφορα ακραία κέντρα στην Ευρώπη, με ρατσιστικά κίνητρα και πολιτική, εγκαλούν για πλημμελείς ελέγχους των συνόρων και της χρεώνουν την αποκλειστική ευθύνη για την εισροή πάνω από 700.000 προσφύγων μόνο το 2015 στην Ευρώπη!

Ωστόσο όσο κι αν η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια αυτά όσο κι αν ο έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας  δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πρόταση της Κομισιόν, αλλά μεμονωμένων χωρών όπως η Ουγγαρία, τα σενάρια αυτά επανέρχονται . Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε  την ύπαρξη εγγράφου με πρόταση για διετή έξοδο χωρών από τη Σένγκεν, η οποία όμως, όπως είπε, θα απορριφθεί.

Ετσι, λίγο μετά τις δηλώσεις Μουζάλα, νέο δημοσίευμα των Financial Times επαναφέρει με΄επιτάσεων το θέμα της διετούς αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη σχετικό έγγραφο, οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Παρασκευή το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν, με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα θέτει σε κίνδυνο όλη την ήπειρο.

Το προσχέδιο στο οποίο γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη λύση και το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. Εάν οι υπουργοί εγκρίνουν την πρόταση της προσωρινής αναστολής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να «κλείσει» τα σύνορα μίας ή περισσότερων χωρών εντός της Σένγκεν για διάστημα έως και δύο ετών.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρακτικά την επανέναρξη ελέγχων διαβατηρίων μεταξύ χωρών που συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν.

Στη ζώνη συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε. (δεν συμμετέχουν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία), ενώ μέρος της αποτελούν και τέσσερις χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε. (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία).

Το προσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να εντείνει τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλιώς θα κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός της ζώνης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here