Υπογράφηκε στη Ν. Υόρκη η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Στην επίσημη υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού με στόχο να μπει φρένο στην αύξηση της θερμοκρασίας προχώρησαν οι 175 χώρες που συμφώνησαν το Δεκέμβριο. Η υπογραφή, η οποία συνέπεσε με την Ημέρα της Γης, έγινε σε μία πανηγυρικού χαρακτήρα τελετή στον ΟΗΕ.

Σε μια συμβολική κίνηση ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατά την ώρα της υπογραφής κρατούσε αγκαλιά τη δίχρονη εγγονή του παραπέμποντας έτσι στις μελλοντικές γενιές.

kerry aggoni

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κατά την τελετή της υπογραφής στη Νέα Υόρκη από τις αντιπροσωπείες των 175 χωρών. «Βρισκόμαστε σε μάχη με το χρόνο, καλώ όλες τις χώρες να κυρώσουν τη συμφωνία σε εθνικό επίπεδο» είπε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία του Παρισιού «νέα διαθήκη για το μέλλον».

Πρώτος υπέγραψε τη συμφωνία στην τελετή ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που ανέφερε στη συνέχεια πως σκοπεύει να την φέρει το Μάιο στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ώστε να έχει κυρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός, η Κίνα, ανέφερε πως θα «οριστικοποιήσει τις εγχώριες διαδικασίες» ώστε να κυρώσει τη συμφωνία πριν την G20 του Σεπτεμβρίου, ενώ και οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή του να την κυρώσουν εντός του έτους.

Τη συμφωνία έχουν ήδη κυρώσει 15 χώρες, κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη που καλούν τους μεγάλους παραγωγούς ρύπων να κάνουν γρηγορότερα βήματα, ενώ διάφορα στιγμιότυπα από την τελετή της υπογραφής – έδειξαν, συμβολικά, τη σημασία της συμφωνίας:

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που στοχεύει σε περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να την κυρώσουν οι 55 χώρες που είναι υπεύθυνες για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Μέσα στο 2016 έχουν δεσμευτεί να κυρώσουν τη συμφωνία και ο Καναδάς, η Αυσρταλία και το Μεξικό ενώ από την πλευρά της ΕΕ, η Κομισιόν ανέφερε πως στόχος είναι οι «28» να βρίσκονται στο «πρώτο κύμα» πλευρών που την κυρώνουν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here