Υπογράφει με Αίγυπτο για φυσικό αέριο η Κύπρος -αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι

Σε τρεις μέρες υπογράφεται και επισήμως στην Κύπρο η συμφωνια με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Στη συμφωνία αντιδρούν ωστόσο οι Τουρκοκύπριοι, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Προς υπογραφή η συμφωνία για πώληση κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο

Η διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του αιγύπτιου υπουργού στην Κύπρο την Πέμπτη και είναι μία από τις τρεις που χρειάζονται για να αρχίσει η αποστολή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο.

APHRODITE

Στις  8 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί  στην Κύπρο και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Χουσεΐν.

Στα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό  τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο, και στις αρχές Δεκεμβρίου τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα.

Αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων

Ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί  κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση»  για μονομερείς πρωτοβουλίες. Οι ενεργειακές πηγές στο περιβάλλον της Κύπρου, ανέφερε, είναι κοινός πλούτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Υποστήριξε επίσης ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, πρέπει να αποφεύγονται προσεγγίσεις που δηλητηριάζουντη διαδικασία και αυξάνουν την ένταση.

Ο κυβερνητικής εκπρόσωπος της Κύπρου απάντησε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και ότι μετά την επίλυση του Κυπριακού θα μπορεί να επωφεληθεί το σύνολο του κυπριακού λαού.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here