Υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η Μέρκελ-Τι είπε στον Τσίπρα

ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ANDREA BONETTI

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν αλλάζει εύκολα άποψη. Το έχουν αυτό οι Γερμανοί. Και στο γεύμα εργασίας με τον έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε, με κομψό αλλά σαφή τρόπο, την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος.

Η οικονομία και η πορεία του ελληνικού προγράμματος απασχόλησαν την συζήτηση κατά το μεγαλύτερο μέρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Α. Μέρκελ, είπε στον έλληνα πρωθυπουργό, όσα είπε και στις δηλώσεις της, παραπέμποντας στο Εurogroup τις όποιες αποφάσεις, δηλαδή στον υπουργό της των Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές δεν έχαναν την αισιοδοξία τους και, επικαλούμενες το γενικότερο κλίμα της συνάντησης, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν έχει λόγο να μην θέλει τελικά λύση στην εμπλοκή που υπάρχει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός στην άρνηση που έχει εκφράσει απέναντι στην απαίτηση του ΔΝΤ να θεσμοθετηθούν από τώρα μέτρα λιτότητας για μετά το 2018. «Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ, το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το θέμα των παροχών στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο πρωθυπουργός είπε σύμφωνα με πληροφορίες στην καγκελάριο ότι «η απόφαση για την διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος, που δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους, είναι απαραίτητη για την στήριξη όσων έχουν υποφέρει οκτώ χρόνια από την κρίση και υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης».

Όσο για τη «διαρροή» που φέρεται να έγινε από τη γερμανική πλευρά, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κάλυψε τον υπουργό των Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «όποιος επιτίθεται στον Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα», ελληνικές κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοια στιχομυθία ανάμεσα στην κυρία Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες από τις Βρυξέλλες ο έλληνας πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά κατά του Β. Σόιμπλε για την παράξενη και ακατανόητη στάση να δημιουργεί προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here