Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, χαρακτηρίζοντας ως κατεπείγον ζήτημα τη βιωσιμότητά του.  Μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της χώρας» και ότι παραμένουν στο πλευρό της στην προσπάθεια που καταβάλλεται.

Υπογράμμισε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει δείξει πολλές φορές ότι στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας, κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και περιμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας με τους θεσμούς.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η ΕΕ είναι βασικός εταίρος για τις ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια».

Την ίδια ώρα, επισήμανε ιδιαίτερα τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης, αναφέροντας ως παράδειγμα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αλλά και τον πόλεμο στη Συρία, καθώς και την ενεργειακή σημασία αυτής της θέσης για όλη την Ευρώπη.

Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το κασπιακό αέριο στην Ευρώπη, αλλά παράλληλα συμπλήρωσε πως η ίδια η Αθήνα «μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγή εσωτερικών πόρων, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες, αλλά και από την ξηρά».

Ακόμη αναφέρθηκε στα οφέλη για την Ελλάδα από την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για νέους και παλιούς επενδυτές η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Βγαίνει η Ελλάδα από τη δίνη της κρίσης και εύχομαι η χώρα να ξαναβρεί τον ρυθμό της προς την ανάπτυξη και σταθερότητα», κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here