Τόσκας: Οι καταλήψεις δεν αποτελούν έκφραση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων

Για τις επεμβάσεις των δυνάμεων της αστυνομίας σε τρεις καταλήψεις της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονταν αυτοοργανωμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων μίλησε «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4» και στην εκπομπή του Απόστολου Λυκεσά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Η επέμβαση έγινε επειδή υπήρχαν εισαγγελικές παρεμβάσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν γίνει εδώ και αρκετούς μήνες τόνισε ο κ. Τόσκας, ενώ στο κλείσιμο της συνέντευξης υποστήριξε ότι «Εγώ είμαι υπεύθυνος για τις όποιες ενέργειες γίνονται από υφιστάμενες υπηρεσίες, άσχετα με ποιού εντολή έγιναν, και πιστεύω ότι ήταν στη σωστή κατεύθυνση το ότι με ήπιο τρόπο φύγαν τα παιδιά που ήταν εκεί μέσα, διότι δεν εξυπηρετούσαν οι καταλήψεις αυτές, σωστές ανθρωπιστικές επιλογές».

Επιπλέον, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι «Επειδή υπάρχει ένα «σάλπισμα» ότι οι καταλήψεις αυτές εξυπηρετούσαν την αλληλεγγύη, να σας υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή φιλοξενεί 8.500 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν από την άθλια κατάσταση της Ειδομένης και φιλοξενούνται σε ανεκτές συνθήκες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αυτές οι καταλήψεις φιλοξενούσαν 32 άτομα» και πρόσθεσε ότι «Η μεγάλη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είναι να καλύψει τους πρόσφυγες εκεί που πρέπει, δηλαδή στις οργανωμένες δομές, και όχι να διευκολύνει σκόρπιους πρόσφυγες εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει καμία οργανωμένη εξυπηρέτησή τους».

«Αυτές οι καταλήψεις έγιναν με πρόταγμα την αλληλεγγύη, που τα παιδιά πήγαιναν με πολύ καλή διάθεση σε αυτούς τους χώρους είτε για να συζητήσουν είτε για να βοηθήσουν όσους πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν», ανέφερε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο συμπλήρωσε, λέγοντας πως «Οι καταλήψεις αυτές είναι καταλήψεις χωρίς αιτία, μία καρικατούρα συμβόλων που προκαλούν ανασφάλεια στον περίγυρο, μία ψευδαίσθηση ελευθερίας. Δεν είναι έκφραση υπεράσπισης δικαιωμάτων. Το κράτος έχει δομές με τις οποίες εξυπηρετεί τις διάφορες ανάγκες».

Σε σχέση με τις αυτόνομες και τις αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες, ο κ. Τόσκας αναρωτήθηκε «Θέλουμε αγώνες μαζικούς, το λαϊκό κίνημα στο προσκήνιο, ή θέλουμε αυτόνομες ενέργειες ορισμένων παιδιών, έστω με την καλύτερη των προθέσεων;» προσθέτοντας ότι «Πρέπει να σπρώχνουμε τα παιδιά στα οργανωμένα αριστερά κόμματα, στις νεολαίες, στους εργατικούς αγώνες, τους αγώνες για τη Δημοκρατία, για τον ανθρωπισμό … αυτό δεν εξυπηρετείται με τρεις, πέντε, δέκα καταλήψεις σε όποιο κτίριο βρούμε κι όταν το βρούμε, πάμε και βάζουμε κόσμο μέσα. Αυτό προκαλεί συντηρητικοποίηση της γειτονιάς, προβλήματα υποστήριξης, τροφοδοσίας, διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

Αναφερόμενος στην δυσανάλογη στάση της αστυνομίας στο πρόσφατο 10ήμερο «Νο Borders Camp», που τελέστηκε στο ΑΠΘ και στη χθεσινή επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας στις τρεις καταλήψεις της Θεσσαλονίκης, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «Επικράτησε το υπέρτερο αγαθό, η κοινωνική ειρήνη. Είδατε με πόση περίσκεψη χειριστήκαμε τα θέματα, και νομίζω δικαιωθήκαμε, αλλά αυτό δε σημαίνει μία γενικότερη ανοχή σε όλες τις πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δεν εναρμονίζονται με το γενικότερο συμφέρον και της πόλης και του κράτους».

Απαντώντας σε ερώτημα που σχετιζόταν με το αίτημα ενός «συντηρητικού κονκλάβιου» της πόλης, που απαιτούσε την επέμβαση της αστυνομίας και στην περίπτωση του «No Borders Camp», ο κ. Τόσκας ισχυρίστηκε ότι «Το χειρότερο είναι, όταν το συντηρητικό κονκλάβιο μας σέρνει σε μία κατεύθυνση, εμείς να πηγαίνουμε ακριβώς στην αντίθετη. Εδώ, υπάρχουν οι κοινωνικές και οι τοπικές ανάγκες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πνέει άλλος άνεμος, δεν είναι αντίπαλος ο αστυνομικός, προστατεύει τα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν και όρια. Δεν υπάρχει γενική ανοχή σε όλα».

Ακόμη, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετήθκε και στο θέμα της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αντιτάχθηκε στις αστυνομικές επιχειρήσεις στις αυτοοργανωμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων, λέγοντας ότι «Είναι διαφορετικό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ και διαφορετικό θέμα η κυβέρνηση» προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «Το κόμμα μπορεί να κάνει κριτική στους υπουργούς».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here