Τόσκας: Αδύνατον η Ελλάδα να κρατήσει δια της βίας, εγκλωβισμένους πρόσφυγες

«Η Ευρώπη αυταπατάται εάν πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph.

«Είναι δυνατόν να κρατήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε αλλού σε στρατόπεδα κράτησης για πάντα; Μπορούμε να τους κρατήσουμε με τη βία; … Είναι αδύνατον. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε αυτοί οι άνθρωποι να πάνε και σε άλλες χώρες της ΕΕ, κατά τρόπο αναλογικό, και οι οικονομικοί μετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους ή στην Τουρκία. Φυσικά μπορεί να παραμείνει στη χώρα ένας μικρός αριθμός, ο οποίος δε μπορεί να είναι σημαντικός» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Στην πραγματικότητα, ανέφερε ο κ. Τόσκας, μόνο το 2 ή 3% των προσφύγων και μεταναστών θέλουν να παραμείνουν στη χώρα, με την πλειοψηφία τους να επιθυμούν την παραχώρηση ασύλου από πλουσιότερα κράτη της Βόρειας Ευρώπης.
«Θα βρουν τρόπους να συνεχίσουν. Ίσως σε μειωμένους αριθμούς, αλλά θα πάνε όπου θέλουν. Έτσι, ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει συνεργασία βάση λογικής. Δεν θέλουμε να τους επιτρέψουμε την πρόσβαση, αλλά η συνοριακή γραμμή είναι πολύ μεγάλη και προσπαθούμε. Το σύνολο της αστυνομικής δύναμης και του στρατού ελέγχουν αυτά τα σύνορα, ωστόσο είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων και των ορεινών περιοχών» ανέφερε ο κ. Τόσκας.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό που θα συμφωνηθεί, θα πρέπει και να εφαρμοστεί. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, επειδή το πρόβλημα επηρεάζει το σύνολο της Ευρώπης. Αποτελεί μια καταστροφή για την Ελλάδα, αποτελεί μια καταστροφή για όλους» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here