Τσίπρας : Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή θα αποτύχουμε

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Την ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ευρώπη αναφορικά με το προσφυγικό διατύπωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο  πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι πρόσφυγες βλέπουν μια Ευρώπη σε νευρική κρίση με μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις.

Χαρακτήρισε αναγκαία την συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων και υπογράμμισε ότι ο λόγος που η ακροδεξιά ρητορεία βρίσκει έδαφος είναι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. και οδήγησαν σε αποκλεισμό.

«Θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε την ίδια συμπεριφορά. Κυρίως θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβαίνει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί αν συνεχίσουμε ο καθένας να τα βγάζει πέρα μόνος του στη χώρα του» υπογράμμισε. «Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

«Οι μονομερείς πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε ζητήματα σαν το προσφυγικό υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει «Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν μπορεί να τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης. Να υψώσουμε τείχη στις δυνάμεις εκείνες που υψώνουν τείχη και διχάζουν την Ευρώπη σήμερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ροές, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στα τουρκικά παράλια. Μια βιομηχανία διακινητών – όπως είπε χαρακτηριστικά – που πρέπει να τους χτυπήσουμε. Αυτά θα τεθούν στην συνάντηση ΕΕ -Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε, ακόμη, και για το ρόλο που καλείται να παίξει το ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι «Δεν έχει εξουσιοδότηση ν’ αναλαμβάνει δράση για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών αλλά να εντοπίζει κινήσεις. Το ΝΑΤΟ θα ενημερώνει τις ελληνικές αρχές ή τις τουρκικές και την FRONTEX για να παρεμβαίνουν».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά και για τα όσα εκβιαστικά έλεγαν αρκετές χώρες προς την κυβέρνηση το καλοκαίρι περί κοινών κανόνων που πρέπει να ισχύουν για όλα τα κράτη – μέλη. «Τώρα αυτό θα τους το πούμε εμείς» σημείωσε.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν σκοπεύει να συνδυάσει το προσφυγικό με το οικονομικό.

Πιτέλα: «Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα υψώνοντας τοίχους και συρματοπλέγματα».

Ο Τζιάνι Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, κατά την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αφεθεί η Ελλάδα μόνη της μπροστά σε αυτή την προσφυγική κρίση.

Άφησε, ακόμη, σαφείς αιχμές προς τις χώρες που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες δηλώνοντας «Θέλω να στείλε ένα ηχηρό μήνυμα, ενδεχομένως το τελευταίο σε Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία. Χαιρόμαστε που είστε μελη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως αυτό που δεν είναι δυνατό σε καμία περίπτωση είναι να βρίσκεται κανείς σε μια οικογένεια και οι κανόνες να ισχύουν μόνο για μερικά μέλη. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα υψώνοντας τοίχους και συρματοπλέγματα».

«Θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις από κοινού» υπογράμμισε ο Τζιάνι Πιτέλα.

Ο Ιταλός πολιτικός τοποθετήθηκε και για τα οικονομικά ζητήματα καλώντας το ΔΝΤ να σταματήσει να παρεμποδίζει τις διαπραγματεύσεις. «Υπάρχουν συνθήκες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το καθολικό Πάσχα και μετά να μιλήσουμε για το χρέος» είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν βρίσκεται στην Ελλάδα για να αλλάξει τους συσχετισμούς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα εκφράζοντας, παράλληλα, τη στήριξή του στην Φώφη Γεννηματά, αλλά και τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ο Ιταλός πολιτικός άσκησε σφοδρή κριτική τόσο στην Αυστρία όσο και στη στάση την οποία κρατούν οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ σημειώνοντας ότι δεν συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Επισήμανε όμως πως προτιμάει κατ’ αρχήν να απευθύνει η Ε.Ε. μια έκκληση να μην κυριαρχήσει ο εγωισμός. «Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από Κομισιόν κατά χωρών που δεν εφαρμόζουν κανόνες. Προτιμώ την πολιτική πειθώ – Και καλά κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προσπαθεί να πείσει».

«Με 10.000 αγνοούμενα παιδιά στην Ευρώπη, δεν μπορεί το βλέμμα των Ευρωπαίων να μην στρέφεται σε αυτό και να λειτουργούν εγωιστικά» κατέληξε ο ηγέτης των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here