Τσακαλώτος: Συζήτηση για νέα μέτρα ή νέο «κόφτη» μετά το 2018

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Συζητήσεις με τους θεσμούς για μόνιμη επιβολή ενός νέου κόφτη δημοσιονομικών δαπανών για μετά το 2018 επιβεβαίωσε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στη διαφωνία μεταξύ ευρωπαικών θεσμών και ΔΝΤ όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσμστος μετά το 2018,  αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης ενός «νέου μηχανισμού» προκειμένου να καλυφθεί το κενό για την περίοδο 2019 – 202, αφήνοντας ανοικτή την εκδοχή ενός ακόμη μνημονίου.

«Για την μετά περίοδο. Τα έτη 2019-2020 το ΔΝΤ μας λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα είναι στο 1,5%. Ο καβγάς για κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών όπου εντασσόμαστε και εμείς» είπε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση του υπουργού προκλήθηκε από την αναφορά του κ. Νίκου Δένδια που ανέφερε «σας ακούσαμε να μας λέτε ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2017 είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ και για το 2018 περίπου 200 εκατ. ευρώ. Εκείνη την ημέρα αποχωρήσαμε με ανησυχία αλλά όχι μεγάλη. Την επόμενη ημέρα όμως ο αναπληρωτής σας ο κ. Χουλιαράκης, μας είπε ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,5 δις ευρώ και μας προκάλεσε τεράστια ανησυχία. Πρέπει να μας πείτε τι συμβαίνει κ. Τσακαλώτο».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών είπε ο ίδιος μιλούσε για το κενό του 2018 ενώ ο κ. Χουλιαράκης για το κενό που διαπιστώνει το ΔΝΤ το 2019 – 2020.

«Ο πιο εύκολος τρόπος να σας εξηγήσω είναι να σας πω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον Μάιο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ λεει ότι εδώ που είμαστε και με τα μετρα που πήραμε το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεονασμα 3,5%. Γι αυτό οι ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη ενώ το ΔΝΤ υποστήριζε το αντίθετο. Αρα όταν λέω ότι η διαφορά μας με το ΔΝΤ είναι 300 εκατ. ευρώ αυτή αφορά το 2018.  Για την μετά περίοδο. Τα έτη 2019-2020 το ΔΝΤ  λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5%. Ο καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ΕΕ Θεσμών. Αρα ο κ. Χουλιαράκης αναφερόταν πως από το 1,5% πάς στο 3,5% ενώ εγώ έλεγα ότι για το κλείσιμο του 2018 το ΔΝΤ ζητά 300 εκατ. ευρώ ενώ οι ευρωπαίκοί θεσμοί  200 εκατ. ευρώ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here