Στο 5-10% του εισοδήματος η ελάχιστη δόση- Τζόγος και κρασί αντί ΦΠΑ

ΦΩΤΟ: IN TIME(Γ. ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

Την θέση ότι υπήρξε ένας συμβιβασμός με τους εταίρους που προστατεύει απόλυτα το 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων και λιγότερο απόλυτα το υπόλοιπο 35% , το οποίο θα πρέπει να καταφύγει στη Δικαιοσύνη, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.  Στα θετικά της συμφωνίας η επανεκτίμηση της αξίας των σπιτιών με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία, πάνω στην οποία θα υπολογίζεται η νέα μειωμένη δόση. Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη επιβάρυνση των δανειοληπτών δεν θα ξεπερνά το 5-10% του εισοδήματος τους.  Οσον αφορά τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η συμφωνία περιλαμβάνει φορολόγηση των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και φόρο 30 σέντς σε κάθε μπουκάλι κρασί. 

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν και στα 48 προαπαιτούμενα. «Ηταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση που έγινε κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης”, πρόσθεσε. Τα μέτρα θα ψηφισθούν την Πέμπτη στη Βουλή και την Παρασκευή του EuroWorking Group θα συνεδριάσει για να απελευθερώσει τη επόμενη δόση.

«Την Πέμπτη ψηφίζονται τα μέτρα στη Βουλή και την Παρασκευή θα γίνει νέο EWG, για να τσεκάρει τη συμφωνία. Στη συνέχεια θα κλείσουν τα βιβλία των τραπεζών και θα γνωρίζουμε το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση. Τα 2 δις θα απελευθερωθούν νωρίτερα και αφορούν τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου. Με τους θεσμούς που θα μείνουν ως την Παρασκευή, θα συζητήσουμε τα επόμενα προαπαιτούμενα, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Εχουμε μια συμφωνία για τη πρώτη κατοικία και για τη στρατηγική μας για τα κόκκινα δάνεια την οποία θα αναλύσουμε τις επόμενες ημέρες για διάφορες κατηγορίες δανείων. Όπου υπάρχει φιλελευθεροποίηση της αγοράς θα υπάρχει ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους< συμπλήρωσε.

Οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα στεγαστικά

Τις βασικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τη προστασία της πρώτης κατοικίας, εξήγησε ο υπουργός οικονομίας Γ. Σταθάκης.

«Αναπροσαρμόζεται”, είπε, «το δάνειο με βάση την εμπορική αξία. Εφόσον αναπροσαρμοσθεί,  ο δανειολήπτης καλείται να καλύψει το δάνειο με βάση την τρέχουσα αξία. Εκτιμούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα μπορούν να το καλύπτουν, η κατοικία είναι προστατευμένη Αν το εισόδημα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη δόση, τότε παραπέμπεται στο κώδικα δεοντολογίας  των Τραπεζών που αποφασίζει πως θα γίνει η αποπληρωμή. Αίρεται όμως η προστασία και η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να π’άρει μέτρα. Στη πρώτη κατηγορία αν δεν μπορούν οι δναειολήπτες, το ποσό τοπληρώνει το κράτος. Το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών είναι 5-10% του εισοδήματος τους. το υπόλοιπο το πληρώνει το κράτος”., εξήγησε.

Οι δύο υπουργοί, απαντώντας ερωτήσεις, διευκρίνισαν ακόμη:

  • Εάν δεν υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός για τη δεύτερη κατηγορία των δανείων τότε ο δανειολήπτης θα προσφεύγει στα δικαστήρια μέσω του νόμου Κατσέλη για να βρεθεί η λύση.
  • Εαν έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία κάποιος ούτε ο νόμος Κατσέλη προστάτευε τα περιουσιακά στοιχεία.
  • Εξι μηνες πριν τη τριετία θα υπάρξει αναθεώρηση αξιολόγηση του για το μέλλον.
  • Τα δάνεια που εξυπηρετούνται: Είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να εφαρμόσουν το κώδικα δεοντολογίας και να διευκολύνουν .
  • Την εμπορική αξία θα την εκτιμούν ανεξάρτητοι εκτιμητές, Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αφορά το κριτήριο ένταξης και θα αναπροσαρμοσθεί με ανάλογο τρόπο.
  • Εχει στοιχεία συμβιβασμού, αλλά προστατεύει απόλυτα το 25% και υψηλό ποσοστό προστασίας για το υπόλοιπο μέχρι το 60% των δανειοληπτών.

Τσακαλώτος: Οι Τράπεζες δεν θέλουν πλειστηριασμούς

«Ξεκινήσαμε με θέση των δανειστών για προστασία του 16-20% των δανειοληπτών. Είπαν ότι δεν βλέπουν κανένα λόγο για παραπάνω προστασία, αφού δεν υπάρχει τέτοια προστασία στην υπόλοιπη Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος. 

«Εαν η αξία ενός ακινήτου από 100.000 έπεσε στα 60.000 θα υπολογισθεί τι νοίκι πληρώνεις για ένα τέτοιο σπίτι και αυτόματα θα μειωθεί η δόση. Αρα κερδίζεις κάτι< πρόσθεσε

«Θα βελτιωθεί ο Κώδικας δεοντολογίας των Τραπεζών για να ξεχωρίσουν ποιοι είναι οι ¨καλοί'” δανειολήπτες, ώστε να μην χρησιμοποιούν το σύστημα όσοι δεν έχουν ανάγκη. Μια άλλη δικλείδα είναι η οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων, τα οποία είναι πολύτιμα στοιχεία του ενεργητικού των Τραπεζών. Οπότε δεν έχουν συμφέρον να προσχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.

Πληρωμές-έσοδα

«Το δόγμα των δανειστών είναι ότι δεν έχουμε κουλτούρα έγκαιρης πληρωμής”, είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Το θεωρούν συστατικό στοιχεία του προβλήματος των εσόδων. Ελεγαν ότι κάποιος που είναι στις 100 δόσεις να τη χάσει, εάν καθυστερήσει μία μέρα οποιαδήποτε άλλη πληρωμή φόρων. Τους είπαμε ότι για οικονομικούς λόγους αυτό δεν γίνεται. Είχαμε δεχθεί να είναι για 30 ημέρες, αλλά καθώς βγαίνουμε από τη κρίση και μειώνεται το πρόβλημα ρευστότητας, δεχθήκαμε να πιέσουμε τους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Το μέτρο της μείωσης της προθεσμίας θα γίνει σταδιακά”, πρόσθεσε

Τζόγος-κρασί, τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Για τα ισοδύναμα  του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση συμφωνήσαμε το ποσό να καλυφθεί μέσω των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ.  Ο φόρος θα μπεί στις στήλες όλων των παινγιδιών.  Μας λείπουν 100 εκ ευρώ και θα επιβάλουμε και μια επιβάρυνση 30 σεντς στο μπουκάλι του κρασιού. Δεν έχει κλείσει ακόμη. Εαν προλάβουμε τους υπολογισμούς μπορεί να είναι στο νομοσχέδιο, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Συμφωνία υπήρξε για τα θέμα του ΤΧΣ και της αξιολόγησης των διοικήσεων των Τραπεζών

Ο νέος γ.γ της Γενικής Γραμμτεία Δημοσίων Εσόδων θα είναι για δύο και όχι πέντε χρόνια

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Για πολιτική απάτη που αποκαλύφθηκε, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ που σε ανακοινωσή της για το θέμα θυμίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού και τα συνθήματα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”.

Για τζάμπα αντιπολίτευση εγκαλεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η Νέα Δημοκρατία που ως κυβέρνηση υποχώρησε ακόμα και στην παραμικρή απαίτηση της τρόικα, σήμερα επιχειρεί να ξεπεράσει την πολιτική της ανυπαρξία διαστρεβλώνοντας τα δεδομένα της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Οι πολίτες όμως γνωρίζουν ποιος δίνει διαρκή διαπραγματευτική μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας και ποιος επιδίδεται στο πανεύκολο αλλά ελάχιστα πειστικό σπορ της τζάμπα αντιπολίτευσης<καταλήγει η ανακοίνωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here