Τσακαλώτος: Να ξεκαθαρίσει τι θέλει το ΔΝΤ σε ασφαλιστικό, δημοσιονομικά πριν είναι αργά

Σαφές μήνυμα τόσο προς εσωτερικά «παπαγαλάκια» των δανειστών όσο και προς το ίδιο το ΔΝΤ, έστειλε με συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει λάβει κάποια επίσημη θέση του Ταμείου με ενστάσεις και διαφωνίες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ή τη πορεία των δημοσιονομικών και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, όπως λέγεται και γράφεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα. Ο υπουργός ζήτησε να ολοκληρωθούν γρήγορα και έγκαιρα η αξιολόγηση και η διευθέτηση του χρέους,  διότι όπως είπε,  «αν αυτά δεν γίνουν ή γίνουν με μεγάλη καθυστέρηση το πρόγραμμα θα αποτύχει».

«Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών», τόνισε φανερά ενοχλημένος ο υπουργός. Πρόσθεσε πάντως ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως βάσει συμφωνίας το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει στο νέο πρόγραμμα. Αν και παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητά περισσότερα από την Αθήνα και έχει βάλει ψηλά τον πήχυ όπως είπε σε ασφαλιστικό και δημοσιονομικά  αλλά και από τους εταίρους (στο θέμα τους χρέους) προκειμένου να μετέχει,  αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε νούμερο που έχει πέσει στο τραπέζι.

 

» Είμαστε διατεθειμένοι για συζήτηση και συμβιβασμούς ώστε να βρεθεί λύση», διευκρίνισε ο υπουργός εκφράζοντας όμως την έντονη ενόχλησή του για τις διαρροές.  «Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουμε να κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών, εγώ το έχω τηρήσει» τόνισε ο υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι δημοσιογράφοι με συμπαθούν με λένε φειδωλό και όσοι με συμπαθούν λιγότερο μιλούν για ακριβοθώρητο υπουργό». Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε να κρατήσει την ίδια στάση το Ταμείο, δημοσιοποιώντας τις επίσημες θέσεις του για τα κρίσιμα ζητήματα, διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις διαρροές.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα πάντα, αρκεί όλοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να συμμερίζονται την ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να διευθετηθεί και το θέμα του χρέους τόνισε ο υπουργός. «Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».

«Αν δεν γυρίσουμε σελίδα σε 2-3 μήνες (σ.σ. περιλαμβανομένου του θέματος του χρέους), δεν θα πετύχει το πρόγραμμα όπως θέλουμε. Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την έναρξη και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης,  με βάση την εικόνα που αποκόμισε από τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του και την επαφή του με τους έξι ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αλλά και από το Eurogroup.

Συνάντησα υπουργούς με διάθεση για λύση

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «ακόμη και στους πιο δύσκολους συνομιλητές μου διαπίστωσα διάθεση για να βρεθούν λύσεις και όχι να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα» τόνισε ο υπουργός ενημερώνοντας για τις επαφές του. Θετική διάθεση υπήρξε ως προς την επίλυση των ανοικτών ζητημάτων και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στο Εurogroup, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός δε επανέλαβε -στοιχεία που παρουσίασε και στους ευρωπαίους ομολόγους του- τις θετικές εξελίξεις στην πορεία των κρατικών εσόδων, επισημαίνοντας ότι ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων «τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα».

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία του 2015 και εάν υπάρχει πιθανότητα το έτος να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα, ο υπουργός -αν και για ακριβή στοιχεία παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη- δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και αρκέστηκε να πει «ότι το ελάχιστο θα είναι να πετύχουμε το στόχο που έχει τεθεί».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here