Τσακαλώτος: Μόνιμος ζουρλομανδύας το σύμφωνο σταθερότητας, υπονομεύει το ευρώ και την Ε.Ε

Η αυστηρή τήρηση του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες», υπονομεύει την αξιοπιστία του ευρώ και της ΕΕ, απειλώντας την Ευρωζώνη με διάλυση, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στο «Open Democracy», στο οποίο αποκαλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης,  «μόνιμο ζουρλομανδύα».

«Το συγκεκριμένο αφήγημα, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες του βορρά και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις – αλλά και σε ορισμένες πτυχές της κεντροαριστεράς, όπως ο Μπλερ, ο Σρέντερ και ο Σημίτης.

Το άρθρο του κ. Τσακαλώτου, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της ανοικτής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αλλά και μετά από την δημοσιοποίηση της επιστολής του προς το Eurogroup, όπου ο ίδιος δήλωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ξαναμοιράσει αυθαίρετα την υπεραπόδοση των εσόδων αλλά θα συνεννοείται πρώτα με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το βασικό επιχείρημα συνίσταται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες και ότι η συχνή αλλαγή αυτών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του ευρώ.

Επιπλέον, βάσει του εν λόγω αφηγήματος, οι πολίτες του βορρά αρχίζουν να κουράζονται με τη διάσωση των χωρών του νότου, οι οποίες εμφανίζονται αδύναμες ή απρόθυμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα κράτη – μέλη θα μοιάσουν στη Γερμανία. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι λαϊκίστικες και κεντρόφυγες δυνάμεις θα ενισχυθούν πολιτικά και θα υπονομεύσουν την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, αντιτείνει ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχει το κοινωνικό αφήγημα, το οποίο εντοπίζεται κυρίως, στις χώρες του νότου και στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.

Σύμφωνα μ’ αυτό – εξηγεί – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως «μόνιμος ζουρλομανδύας» και έχοντας αποκλείσει την επιλογή της υποτίμησης, η νομισματική ένωση δεν μπορεί να βρει κατάλληλα υποκατάστατα στη διαδικασία της δημοσιονομικής μετάβασης.

Κατά τον ίδιο, το κοινωνικό αφήγημα αντηχεί τους φόβους των πολιτών, οι οποίοι στρέφονται προς την άκρα δεξιά. «Αν και κατανοώ τον ρόλο της ξενοφοβίας στα συγκεκριμένα κόμματα, θεωρώ ότι το πρόβλημα της άκρας δεξιάς δεν μπορεί να λυθεί, χωρίς να περιοριστεί ο φόβος και η αβεβαιότητα» επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here