Τσακαλώτος: Εφικτό να βγούμε στις αγορές το καλοκαίρι του 2017 – Ρεαλιστικοί οι δημοσιονομικοί στόχοι έως το 2018

«Εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να βγούμε στις αγορές» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ρεαλιστικούς τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαπραγμάτευσεις καθώς και για τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης».

Σε σχέση με τον δεύτερο γύρο της αξιολόγησης και τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ένας συμψηφισμός επώδυνων μέτρων, όπου στις δύο πλευρές της ζυγαριάς υπάρχουν αντικοινωνικά ή αντιαναπτυξιακά μέτρα, προσθέτοντας ότι «Με αυτή την έννοια, δεν συμφωνούμε στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην ενίσχυση του εργοδοτικού αυταρχισμού, όπως δεν συμφωνούμε σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε σε σχέση με το plan X, λέγοντας ότι «Η Ν.Δ. ανακινεί ζητήματα από το πουθενά. Μπορεί να κάνει πολιτικό ζήτημα μια τρολιά στο διαδίκτυο ή ένα αστήρικτο δημοσίευμα. Στην πραγματικότητα είναι προφανές ότι η Ν.Δ. δεν θέλει και δεν μπορεί να επωμισθεί το πρόγραμμά της και με βάση αυτό να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ παράλληλα, υποστηρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός εναλλακτικού πλάνου ορμώμενος από το παράδειγμα της Βρετανίας «Φανταστείτε ο Κάμερον, ή ο Οσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, να μην είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Brexit, επειδή όλοι τους υποστήριζαν την παραμονή. Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν ένα καταστροφικό ντόμινο, όχι μόνο για την οικονομία της Αγγλίας αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση και στο σχέδιο της λεγόμενης «Αριστερής παρένθεσης», ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεννόηση με τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδίασε την «αριστερή παρένθεση» όταν κατάλαβε ότι το «success story» που έπαιξε το 2014 δεν του έβγαινε και ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακόπτεται», προσθέτοντας ότι «Η αριστερή παρένθεση δεν ήταν απλά επικοινωνιακό τρικ, συνιστούσε πολιτικό σχέδιο, αφού μετέθεσε για το 2015 τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που είχε συνομολογήσει η τότε κυβέρνηση και ταυτόχρονα δημιουργούσε όρους οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here