Τσακαλώτος: Επισκέφθηκα 6 υπουργούς Οικονομικών. Βρήκα ευήκοα ώτα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Μόλις επισκέφθηκα έξι πρωτεύουσες όπου συζήτησα με έξι Υπουργούς Οικονομικών την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τόσο οικονομικού, όσο και μη οικονομικού. Όπου κι αν πήγα, βρήκα ευήκοα ώτα, καθώς και ανθρώπους που αναζητούν λύσεις και όχι προβλήματα» δήλωσε  σήμερα Πέμπτη προσερχόμενος στο Eurogroup ο Eυκλείδης Τσακαλώτος.

H συνεδρίαση ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να επισημαίνει την ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Διευκρίνισε ότι  το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό, και ζήτησε από την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αποδέχθηκε όμως ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι.

Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, προσθέτοντας  ότι εφόσον οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και ορισμένα δημοσιονομικά ζητήματα, τότε θα μεταβούν στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει, αρκεί να συμφωνηθούν ορισμένα ζητήματα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως καταβληθεί, ενώ εξήγησε, ότι από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δεν χρειάζεται τελικά να καταβληθούν.

Σημείωσε και αυτός την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις.

Για ταχεία πρόοδο με αιχμή το ασφαλιστικό μίλησε και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί και ζήτησε και εκείνος να διατεθούν επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

«Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα να διατηρήσει τον «δρόμο» των μεταρρυθμίσεων – επιτεύχθηκαν πολλά – στόχος η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό.
Επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ».

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here