Τσακαλώτος: Είμαστε σε καλό δρόμο για λύση στο χρέος ως το τέλος του έτους-Αν καθυστερήσουμε, τέρμα οι επενδύσεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(T. ΜΠΟΛΑΡΗ)
Tην πεποίθησή του ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για το πώς θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» και πως στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει λύση ώστε να δημιουργηθεί ένας ‘καθαρός διάδρομος’» για την προσέλκυση επενδύσεων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπερθεματίζοντας για τη σημασία οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν άμεσα -και να μην περάσει η γραμμή Βερολίνου- είπε χαρακτηριστικά πως εάν «κλωτσήσουν τον τενεκέ για δύο χρόνια πιο κάτω» τότε και οι επενδυτές θα περιμένουν.

«Νομίζω ότι έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε μία λύση, που θα δημιουργήσει αυτόν τον καθαρό διάδρομο» είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του.

Εξήγησε, ότι για την απομείωση του χρέους, σημαντικός σταθμός υπήρξε η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαίου, όπου για πρώτη φορά συζήτησαν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόσθεσμα μέτρα.

Διευκρίνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που τώρα συζητάει o ΕSM με τη χώρα μας, με το ΔΝΤ και με τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, αφορούν στο τι μπορεί να γίνει, όχι τόσο πολύ για την απομείωση του χρέους, αλλά την μείωση του ρίσκου που έχει η διαχείριση του χρέους.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, αν μπορεί να γίνει σταθεροποίηση του επιτοκίου για τα ομόλογα του παλαιού χρέους που έχουμε στον ΕSM και αναχρηματοδοτούνται κάθε πέντε χρόνια, ώστε να μειωθεί το επιτόκιο, ή να αλλάξει το προφίλ του χρέους.

«Δεν ξέρουμε τις τελικές αποφάσεις. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, που αφορούν στο πώς μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο για αυτό το χρέος. Αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Και νομίζω ότι θα αρχίσει, μόλις κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση» τόνισε και προσέθεσε:

«Είναι κι άλλα που μπορεί να κάνουν. Μπορεί να κάνουν και διάφορα swaps, να ανταλλάξουν κυμαινόμενο επιτόκιο με σταθερό επιτόκιο, που δεν θα είναι σε συγκεκριμένη βάση του χρέους».

«Αυτά όμως είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Θα δούμε το τελικό πακέτο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας πως η συζήτηση μετά, θα είναι για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα και να γίνουν μέχρι το 2018, ή και μετά το 2018.

H έκθεση του ΔΝΤ και το χρέος

«Αλλά αυτά, πρέπει να αποφασιστούν τώρα και να ανακοινωθούν» δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως αν οι Ευρωπαίοι δεν πουν τι θα κάνουν, δεν μπορεί το ΔΝΤ να κάνει μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και άρα δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

«Άρα, αυτό που λένε μερικές χώρες του Βορρά, ότι εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε τίποτα ή να ανακοινώσουμε τώρα και θα το δούμε το 2020 – 2022, δεν είναι συμβατό με αυτό που λένε, ότι οπωσδήποτε το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει και με χρήματα, όχι μόνον ως τεχνικός σύμβουλος» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Απευθυνόμενος προς την Επιτροπή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ίδιος μπορεί να πει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν (αν είναι οι μεγαλύτερες ωριμότητες, μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος, περισσότερο φιξαρισμένο επιτόκιο), ωστόσο γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα γίνει την τελευταία στιγμή.

«Μην κλωτσήσουν τον τενεκέ»

Αναφερόμενος στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να βρεθεί λύση απομείωσης του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «εμείς σε αυτό το “πακέτο” των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ζητάμε ένα “καθαρό διάδρομο” που οι επενδυτές ξέρουν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα είναι άνετη με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και άρα δεν υπάρχει λόγος να μην επενδύσουν».

«Είναι πολύ σημαντικό για μας να καταλάβουν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχει αυτός ο “καθαρός διάδρομος”» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αν ληφθεί η πολιτική απόφαση και «κλωτσήσουν τον τενεκέ για δύο χρόνια πιο κάτω, τότε ένας επενδυτής θα πει ότι θα πάρει την απόφαση για επενδύσεις σε δύο χρόνια».

«Αυτό είναι το τι εννοούμε εμείς “βιωσιμότητα του χρέους”. Άρα, οι αγορές πρέπει να ξέρουν ότι για τα επόμενα χρόνια, έχουν έναν καθαρό διάδρομο», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Πώς θα γίνει το ευρωπαϊκό χρέος βιώσιμο

Ο κ. Τσακαλώτος, δεν παρέλειψε ωστόσο να εξηγήσει πως βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια για το πώς θα γίνει το ευρωπαϊκό χρέος βιώσιμο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη έχει πρόβλημα λόγω της ασυμμετρίας του χρέους ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, υπάρχει και το ερώτημα «αν είναι συμβατή αυτή η Ευρωζώνη, ακόμη κι αν βοηθηθεί η Ελλάδα, με τα τόσο μεγάλα χρέη σε τόσες πολλές χώρες, μερικές χώρες να έχουν τόσο μεγάλο χρέος και μερικές να μην έχουν».

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό» σημείωσε και δήλωσε ότι του κάνει εντύπωση που δεν είναι γνωστές οι απόψεις της αντιπολίτευσης για το ευρωπαϊκό χρέος.

Επικαλούμενος δηλώσεις αξιωματούχων και οικονομολόγων ότι «η Ευρωζώνη δεν δουλεύει», ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ένας από τους λόγους γι’ αυτό, είναι το διαφορετικό χρέος και διευκρίνισε πως «με διαφορετικό χρέος, ουσιαστικά δεν έχουμε ενιαία νομισματική πολιτική».

Όπως τόνισε, πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση πώς θα αλλάξουμε το διαφορετικό χρέος για να είναι συμβατό με μια Ευρωζώνη και να συζητήσουμε το χρέος και ως ελληνική Βουλή και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειάζεται μια πολύ σοβαρή συζήτηση τι φταίει με αυτή την Ευρωζώνη, σε σχέση με το χρέος βέβαια, αλλά που συνδέεται και με την νομισματική και την δημοσιονομική πολιτική» είπε.

«Εγώ θεωρώ ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο για το πρώτο ερώτημα -πώς θα γίνει το ελληνικό χρέος και πώς θα δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος για τις επενδύσεις- αλλά είμαστε στα πρώτα στάδια, πώς θα γίνει το ευρωπαϊκό χρέος βιώσιμο, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό στο Κοινοβούλιο δεν το συζητάμε, όπως και το αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη. Δεν έχουμε καθαρές κουβέντες, ούτε από την ΝΔ, ούτε από τον κ. Στουρνάρα και νομίζουμε ότι ήρθε η στιγμή να γίνει μια τέτοια συζήτηση», υπογράμμισε.

«Όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους»

Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε επίσης ότι στο θέμα της διευθέτησης του χρέους θα γίνει ένας ευρωπαϊκός συμβιβασμός, «όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους».

Εξήγησε πάντως, πως εμείς, θα θέλαμε ως μακροπρόθεσμη – μεσοπρόθεσμη λύση οι Ευρωπαίοι να λύνουν τα δικά τους προβλήματα.

«Κι αυτό το βάζω και για την ευρωπαϊκή πολιτική, που πρέπει να έχουμε για να σωθεί η Ευρωζώνη, ότι είναι λίγο υποτιμητικό να είναι το ΔΝΤ. Η προτίμησή μου για τώρα είναι να είναι το ΔΝΤ, να λυθεί το χρέος και δεύτερον είναι να φύγει το ΔΝΤ, αλλά το χειρότερο είναι να μην ληφθεί η απόφαση. Αυτό νομίζω είναι που χαλάει αρκετά και τον καθαρό διάδρομο και πρέπει μετά να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήματα της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα, αλλά εκτίμησε ότι ο «καθαρός διάδρομος» επηρεάζει και το απόθεμα, «γιατί επηρεάζει τον παρονομαστή του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ και άρα μπορεί να μειώσει κι αυτό και πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here