Τσακαλώτος: Αναλύει το ασφαλιστικό στο Eurogroup

ΦΩΤΟ: IN TIME(K. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρόκειται να αναπτύξει στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος την Τετάρτη ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του, συναντώντας τον γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η εμφάνιση του Π. Τόμσεν, του γνωστού αξιωματούχου του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών την ώρα της επίσκεψης του κ. Τσακαλώτου στον Β. Σόιμπλε. ¨Οπως διευκρίνιζαν γερμανικές πηγές, ο κ. Τόμσεν δεν συμμετείχε στη συνάντηση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πάντως χθές πως το ελληνικό σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά τόνισε ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές.

Πληροφορίες από τις πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν πλήρη στοιχεία κοστολόγησης πριν καταλήξουν σε οριστική απόφαση για την πρόταση της κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες αυτές, θα ζητηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ένα πειστικότερο σχέδιο.

Η επίλυση του Ασφαλιστικού είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους καθώς η όποια ρύθμιση θα έχει επιπτώσεις στο ύψος του χρέους την επόμενη δεκαετία.

Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή δεν «βλέπει» επίσης αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση, ο εν λόγω αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει. Τόνισε, πάντως, ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα, να γίνει το γρηγορότερο δυνατό.

Εκτός από το Ασφαλιστικό, αντικείμενο της αξιολόγησης θα είναι  η διοικητική μεταρρύθμιση, ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και οι στόχοι του προϋπολογισμού 2016.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here