Τσαβούσογλου: Ολες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες

Ενα βήμα πίσω έκανε η Τουρκία μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο υπουργός των Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο πράγμα η κριτική και η έκφραση γνώμης και άλλο το κύρος των διεθνών συνθηκών που πρέπει όλοι να τηρούν.

«Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πρώην υπουργός, απηύθυνε στον Τούρκο υπουργό εκ μέρους του ΕΛΚ, ερώτηση για τον αν η Τουρκία θα τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. «Μετά την 15η Ιουλίου, όταν ο λαός της Τουρκίας προστάτευσε τη δημοκρατία του, έχουμε κάποιες περίεργες δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν, με τις οποίες φαίνεται να αμφισβητεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως και η Συνθήκη της Λωζάνης, ή απειλεί την Ευρώπη με μη τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες;» ρώτησε η κ. Μπακογιάννη.

Στην απάντησή του, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως «όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι» και προσέθεσε. «Αυτό το γεγονός, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες, ή πόσο δικαιολογημένες. Ο πρόεδρος Ερντογάν, σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία. Αυτό είναι ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here