Τσαβούσογλου: Να αποστασιοποιηθεί το Βερολίνο στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων – Να επιταχύνει η Ε.Ε. την χορήγηση των τριών δισ.

Το γερμανικό κοινοβούλιο έλαβε μια «ανόητη απόφαση» σε σχέση με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απαγόρευση σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη γερμανική δύναμη στη βάση του Ιντζιρλίκ τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι αν η γερμανική κυβέρνηση δηλώσει ότι αποστασιοποιείται από την απόφαση αυτή, θα δοθεί η άδεια στους Γερμανούς βουλευτές.

Ακόμη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στη συνέχεια η γερμανική κυβέρνηση «με μία παραδειγματική ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι η γενοκτονία είναι νομικός και όχι πολιτικός όρος», με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να τονίζει ότι η τουρκική πλευρά ικανοποιήθηκε από την ανακοίνωση αυτή, και ταυτόχρονα γνωστοποίησε στη γερμανική πλευρά ότι δίνεται άδεια για τη γερμανική επιτροπή που θα επισκεφθεί τον προσεχή Οκτώβριο την βάση του Ιντζιρλίκ.

Να επιταχύνει η Ε.Ε. την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες

Νωρίτερα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχημένης ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία.

Ακόμη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης με την Ε.Ε. για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε ότι Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σημείωσε ότι η επίλυση του θέματος της βίζας είναι δυνατή και ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την Τουρκία.

Επιπλέον, η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρθηκε και στο κουρδικό ζήτημα, λέγοντας ότι μία πολιτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει στη σύγκρουση με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here