Τσίπρας σε Concordia: Συγκεκριμένα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους, έως το τέλος του έτους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας σε ομιλία του στη Σύνοδο Concordia μιλώντας για το χρέος τόνισε ότι έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης.

«Έως το τέλος αυτού του έτους, συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να έχουν καθοριστεί και ανακοινωθεί, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο σήμα σε επενδυτές και αγορές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει· ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν παρέλθει. Έως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας θα πρέπει να έχει καθαρίσει. Πριν το 2017, ένα εκλογικό έτος για σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες.

»Αυτό αποτελεί απαραίτητο όρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιστροφή στις αγορές το 2017. Και αυτό αποτελεί ευθύνη όλων των διεθνών δανειστών. Η ελάφρυνση του χρέους θα ρίξει την αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Για αυτό τον λόγο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διατάζει ή να καθυστερεί» τόνισε.

«Κατά το περασμένο έτος η Ελλάδα έκανε γενναία και αποφασιστικά βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει την εσωτερική πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η χρονιά αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας από την ύφεση στην ανάκαμψη. Το Grexit αποτελεί σενάριο της ιστορίας. Η ανάπτυξη είναι στον ορίζοντα. Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε το 2015», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Εφαρμόζουμε όλες τις αναγκαίες, προσανατολισμένες στην ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις. Έχουμε αναπτύξει θεσμικό περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις, με σταθερούς για 12 χρόνια εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές, για επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ. Έχουμε νομοθετήσει έναν αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ξεφεύγοντας από τις πρακτικές του παρελθόντος, από το πελατειακό σύστημα και τη γραφειοκρατική απάθεια. Καταπολεμούμε κάθε μέρα τη διαφθορά και τα ολιγαρχικά συμφέροντα, που συνδέονται με το παλιό πολιτικό σύστημα και απέτρεπαν τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό.

Ωστόσο, προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, οι πιστωτές μας θα πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μας. Βάσει της συμφωνίας μας, η ώρα να το πράξουν είναι τώρα, επεσήμανε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here