Τσίπρας στη σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών της ΕΕ: Διπλασιασμός πακέτου Γιούνκερ, νομική κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων

«Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, μια νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων, και την προώθηση μιας ατζέντας εναλλακτικής προς τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, η οποία ευθύνεται για την κρίση. Μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». Αυτά τόνισε μιλώντας στη σύνοδο των σοσιαλιστών και προοδευτικών ηγετών της ΕΕ στην οποία ήταν προσκεκλημένος ως παρατηρητής για δεύτερη φορά, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Πρότεινε συγκεκριμένα στην Μπρατισλάβα να κατοχυρωθεί ως νομικό δεσμευτικό κείμενο ο χάρτης των  κοινωνικών δικαιωμάτων, κάτι που ευνοεί την Ελλάδα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά.

Οπως είναι γνωστό το ΔΝΤ και πολλοί νεοφιλελεύθεροι θαυμαστές του στην Κομισιόν, υποστηρίζουν ακραίες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, θεωρώντας ότι έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ομω εδώ και 5 χρόνια έχει απορρυθμιστεί πλήρως η αγορά εργασίας στην Ελλάδας τόσο, ώστε να διακυβεύονται ακόμη και στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, όπως αυτό της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ακόμη να διπλασιασθεί το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ υπέρ των πιο αδύναμων οικονομικά κρατών και να εξαιρεθούν οι εθνικές δαπάνες συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα από το έλλειμμα.

Αναλυτικά ο κ. Τσίπρας, είπε:

«Χρειαζόμαστε, όμως, και μια πολιτική αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της σοσιαλδημοκρατίας: η συνεργασία της με τις συντηρητικές δυνάμεις σε κυβερνητικό επίπεδο έβλαψε και τη σοσιαλδημοκρατία και την Ευρώπη»,  συμπλήρωσε.

Το φόρουμ διαλόγου της Ευρωπαικής Αριστεράς

Το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης είναι εν πολλοίς αντανάκλαση και του στρατηγικού αδιεξόδου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι ούτε συμπόρευση με τη δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο προτείνω τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ενίσχυση ανάπτυξης, διπλασιασμός πακέτου Γιούνκερ, εξαίρεση των εθνικών συμμετοχών σε ευρωπαικά προγράμματα από το έλλειμμα

Το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά ποια Ευρώπη. Τι έχουμε σήμερα; Μια Ευρώπη παράλυτη από την κρίση, μια ΕΚΤ που δεν παίζει το ρόλο κεντρικής τράπεζας, έναν ευρωπαϊκό Βορρά με παγωμένους μισθούς και υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν ως ευρωπαϊκό ταμιευτήριο μεταφοράς πόρων από το Νότο στο Βορρά, και έναν ελλειμματικό Νότο με έκρηξη ανισοτήτων και ανεργίας. Και απέναντι σε αυτά έχουμε αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία.

Πρέπει, συνεπώς, να ενισχύσουμε αυτά τα εργαλεία, μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα, στην Μπρατισλάβα, θα πρέπει κατά προτεραιότητα:

  • Να έχουμε κοινή στάση με έναν νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Να απαιτήσουμε το διπλασιασμό του ταμείου Γιούνκερ, την υποχρεωτική κατανομή των πόρων του με προτεραιότητα στις πιο αδύναμες χώρες και περιοχές, και, αφού δεν είμαστε σε θέση να καταργήσουμε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον ας απαιτήσουμε εποικοδομητικές εξαιρέσεις για τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ. Επίσης, για τις χώρες με υψηλή ανεργία, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των εθνικών δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας.

Πρέπει, τέλος, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των αποφάσεών μας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Με μηχανισμό διασφάλισης του επιμερισμού των βαρών και της ευθύνης στο επίπεδο της ΕΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here