Τσίπρας στη Κρήτη: Τι συζήτησε με εκπροσώπους ΟΤΑ, αγρότες-Τι υποσχέθηκε για τα έργα

 

Η Κρήτη μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. 

Ο πρωθυπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών στις Μοίρες, αφού πρώτα είχε έναν έντονο διάλογο με τους δημοσιογράφους από τους οποίους ζήτησε να αποχωρήσουν από την αίθουσα συσκέψεων, γιατί όπως είπε θέλει να ακούσει τα προβλήματα τους κάνοντας ειλικρινή διάλογο και όχι τηλεοπτική εκπομπή.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ακόμη ότι το νέο μεγάλο αεροδρόμιο στο καστέλι δεν θα υποβαθμίσει το Ηράκλειο ενώ απευθυνόμενος στον δήμαρχο Ηρακλείου,  Β. Λαμπρινό, τόνισε τον σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τέλος υποσχέθηκε μέσα στο 2018 να αρχίσει η κατασκευή του μεγάλου οδικού άξονα Βόρειας Κρήτης.

Αναλυτικά:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε, στη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη με τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη. Η Κρήτη έχει δυνατότητες και πλεονεκτήματα να γίνει ατμομηχανή παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό υψηλών προδιαγραφών της Κρήτης, την ποιοτική αγροτική παραγωγή και τον στόχο της ενεργειακής αυτάρκειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθού σχεδιασμού και τόνισε ότι η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και του αεροδρομίου του Καστελίου αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ειδικά για τον ΒΟΑΚ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προχωρούμε με ταχείες διαδικασίες. Έχουμε εξασφαλίσει στήριξη της ΕΤΕπ για χρηματοδότηση. Ως το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και το 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες”.

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιου του Καστελίου ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι μέσα στο 2016 η Κρήτη σημείωσε αύξηση στις αφίξεις κατά 10% και τόνισε ότι η «η Κρήτη οδηγεί τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού», επισημαίνοντας ότι πρέπει «να αποτυπωθούν τα οφέλη και οι αλλαγές και στην ποιότητα ζωής των πολιτών».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Οι ενισχύσεις, σημείωσε, καταβλήθηκαν στην ώρα τους «για το γιορτινό τραπέζι των αγροτών». Ό,τι περιθώριο υπάρχει, θα επιστρέφεται στους αδύναμους. «Το μισό ποσό της 13ης σύνταξης θα πάει σε συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους», είπε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, σημείωσε ότι ο Τουρισμός στην Κρήτη τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 55% γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες απαιτήσεις και επισήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη σε υποδομές και το αεροδρόμιο. Επιπλέον, ο κ. Αρναουτάκης, υποστήριξε πως ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός για την ανάπτυξη Κρήτης, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην δυνατότητα να καταστεί ενεργειακός κόμβος με ηλεκτρική σύνδεση με Ισραήλ – Κύπρο.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό

Τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινό για την ξενάγηση στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης.

«Χρειάζεται να συζητήσουμε ένα συνολικό σχέδιο θεσμικής μεταρρύθμισης», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας τον «κομβικής σημασίας ρόλο της Αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και ο πλέον άρτιος σχεδιασμός της κυβέρνησης χρειάζεται τη συνέργεια της Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν θα υποβαθμίσει το Ηράκλειο. Το νυν αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» θα συνεχίσει να ενισχύεται με υποδομές παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής στο Καστέλι». Παράλληλα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη των υποδομών του λιμανιού και της περιοχής στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και όχι μόνο των τουριστών.

Ο Δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να προχωρήσει η αποκατάσταση του στεγάστρου του Παγκρήτιου Σταδίου, καθώς 2.500 πολίτες χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του για μαζικό αθλητισμό», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως «θα το αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Βασιλειάδης».

Συνάντηση και με το Δήμαρχο Φαιστού, Γιώργο Αρμουτάκη, στις Μοίρες Ηρακλείου, όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αγροτικούς φορείς.

Ο Δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, επεσήμανε στον Πρωθυπουργό το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων καθώς και την, αναγκαία, όπως την χαρακτήρισε, εκτροπή του ποταμού Πλατύ προς το φράγμα της Φανερωμένης. Η συγκέντρωση νερού είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Μεσσαρά που αντιμετωπίζει κίνδυνο ερημοποίησης.

Η κατασκευή του τοπικού δρόμου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, προχωρά με πολύ καλούς ρυθμούς, όμως, υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Οι φορείς επεσήμαναν το πρόβλημα με τις περικοπές στις ενισχύσεις για να τους απαντήσει ο υπουργός Β. Αποστόλου ότι δόθηκαν ενισχύσεις 3,6 δισ. ευρώ στους αγρότες, περισσότερα από ποτέ. Και, βέβαια, τονίσθηκε απ’ όλους η ανάγκη για ενίσχυση των νέων αγροτών μέσα από τους οποίους θα προέλθει και η αναζωογόνηση υπαίθριου.

Οι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων τόνισαν ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των αγροτικών συλλογικοτήτων (κίνητρα συμμετοχής, χαμηλότερη φορολογία). Τα συνεργατικά σχήματα αποτελούν το όχημα για παραγωγή υψηλής υπεραξίας τόνισαν αγρότες. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η απουσία συλλογικής θεσμικής εκπροσώπησης αγροτών, μετά την παρακμή της ΠΑΣΕΓΕΣ. «Δεν μπορεί να κάνει διάλογο η κυβέρνηση με μπλόκα», ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε.

Οι αγρότες έθεσαν το πρόβλημα με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές (εισοδήματος και ΦΠΑ), όπως και για την προκαταβολή φόρου για εισόδημα που δεν είναι εξασφαλισμένο (καιρός, ασθένειες, κ.λπ.). Οι φορείς τόνισαν στον Πρωθυπουργό ότι είναι απαγορευτικά υψηλό το κόστος παραγωγής και του τελικού ποιοτικού προϊόντος για τον Έλληνα καταναλωτή. Και του είπαν ότι η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος λιπασμάτων, καθώς και το δεύτερο υψηλότερο στα φυτοφάρμακα στην ΕΕ. Μόνο μια ελληνική εταιρία λιπασμάτων απέμεινε, όλα είναι εισαγωγής, είπαν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επιτεύχθηκε αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ύψους, 5 δισ. μέσα στην κρίση!

Απαραίτητη, βέβαια, είναι η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα να διασφαλίζεται διαρκώς, καθώς, όπως τόνισαν τα κρητικά προϊόντα είναι προς εξαγωγή, εκτός νησιού. Οι αγρότες έθεσαν και το θέμα των «ελληνοποιήσεων» σε προϊόντα, γεγονός που σημαίνει πλαστά τιμολόγια, κάτι που προκαλεί μείωση των κινήτρων για ποιότητα καθώς και σύγχυση στον καταναλωτή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here