Στη Κουμουνδούρου για συμφωνία, «κόκκινες γραμμές» ο Τσίπρας

Με μια εφ΄όλης της ύλης ενημέρωση, για τα στάδια της διαπραγμάτευσης, τα εμπόδια που θέτουν οι δανειστές, τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης , τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει και σε ποιά ζητήματα προκειμένου να υπάρχει ενδιάμεση συμφωνία, ο πρωθυπουργός έθεσε στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος(πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας) τα δεδομένα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Κοινός παρονομαστής των κυβερνητικών ενεργειών είναι η επίτευξη άμεσης συμφωνίας με τους εταίρους, εντός των προσεχών δύο εβδομάδων, στη βάση της λαικής εντολής ή τουλάχιστον με συμβιβασμούς που δεν θα την υπερβαίνουν και θα την ακυρώνουν.

Αλλωστε, όπως ο ίδιος κατ επανάληψη έχει, στόχος του είναι ένας έντιμος συμβιβασμός. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι απέναντι στη σκληρή, τεχνοκρατική λογική του Eurogroup που πιέζει για παλιννόστηση του μνημονίου με κάθε μέσο, ο ίδιος και η κυβέρνηση του, κατάφεραν να «πολιτικοποιήσουν» την διαπραγμάτευση, βάζοντας στο τραπέζι  την ανάγκη να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές με πολιτικές αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών. Εξ ου και οι επαφές με Μερκελ, Ολαντ, Γιουνκέρ.

Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι σύντομα θα τελεσφορήσουν αισίως οι προσπάθειες και θα οδηγηθούμε σ΄αυτόν τον ιστορικό και έντιμο συμβιβασμό εντός ευρώ  που θα τερματίζει οριστικά τα υφεσιακά μέτρα λιτότητας στη χώρα. Επανέλαβε ωστόσο, ότι είπε και στην τηλεοπτική του συνέντευξη. Εαν αυτό δεν καταστεί δυνατόν σύμφωνα με τους όρους της ελληνικής πλευράς, τότε μοναδική διέξοδος, σ΄ένα τόσο κρίσιμο για την πορεία της κοινωνίας θέμα, θα είναι να τεθεί υπό τη κρίση του λαού, με δημοψήφισμα, η λήψη της απόφασης.

Η φράση του αυτή, λοιδωρήθηκε πάντως από τον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος είπε ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται είτε για κολοτούμπα είτε για δημοψήφισμα υπέρ της δραχμής.

Η αλήθεια είναι ότι κάποια στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του κόμματος, θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υποχωρήσει αρκετά απέναντι στους εταίρους, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα η πιθανότητα αυτού του περίφημου «έντιμου συμβιβασμού». Δεν είναι άγνωστο άλλωστε ότι πολλά στελέχη της, επιχειρηματολογούν εδώ και κάποιο διάστημα  υπέρ της στρατηγικής της «έντιμης ρήξης» θεωρώντας την πιο ρεαλιστική και πιο λογική από έναν «ανέντιμο συμβιβασμό», όπως θεωρούν μια συμφωνία μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι, χρησιμοποιούν όμως  ως αντεπιχείρημα, ότι η πλειοψηφία δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλά λύσης μέσα στην Ευρωζώνη.

Ενα από τα σημεία εσωκομματικής τριβής αποτελούν και οι  δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ότι είναι έτοιμος να υποχωρήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, εάν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Το διαπραγματευτικό χαρτί του πρωθυπουργού να υπερασπισθεί τις «κόκκινες γραμμές σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, παραχωρώντας πεδίο σε ορισμένες τύπου ιδιωτικοποιήσεις, με σύμπραξη και του δημόσιου τομέα, μπορεί να δελεάσει κάποιους στις Βρυξέλλες, όμως δεν είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και στη Κουμουνδούρου.

Οπως και να έχει, η τελική συζήτηση-απόφαση θα γίνει την Πέμπτη, καθώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να αναχωρήσει για την Λευκωσία. Μετά απ΄όλα αυτα, η Πέμπτη αναδεικνύεται σε ιδιαιτέρως σημαντική ημέρα, καθώς τότε θα γίνουν γνωστά στο υπουργικό συμβούλιο τα μέτρα που θα περιληφθούν στο περίφημο πολυνομοσχέδιο, το οποίο έρχεται για ψήφιση με κατεπείγουσες διαδικασίες, σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι εταίροι και κατ επέκταση οι αγορές, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει ένα σχέδιο τομών και μεταρρυθμίσεων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here