Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ακραία νεοφιλελεύθερος και γιαλαντζί μεταρρυθμιστής

 

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Κύριε Μητσοτάκη  είστε ακραία νεοφιλελεύθερος, ταυτίζεσθε με τις απόψεις του ΔΝΤ», υπογράμμισε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.  Αλλά έκλεισε την ομιλία του, με αναφορές σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη δημόσια διοίκηση, λέγοντας: «Δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής. Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής είστε».

Ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, είπε:

«Κύριε Μητσοτάκη, ήταν η παρθενική σας ομιλία στη Βουλή. Σας ευχαριστώ διότι επιτέλους σ’ αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές. Ήσασταν σαφέστατος, διαυγέστατος ακραία και εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος. Απαντήσατε σε ότι σας ρώτησα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και απαντήσατε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με την οποία συμφωνούν οι ίδιοι οι εργοδότες».

Και συνέχισε:

«Καταθέσατε ως εναλλακτική πρόταση

  • την ιδιωτική ασφάλιση την εποχή που ο πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει την δημόσια ασφάλιση
  • τις περικοπές στις συντάξεις
  • την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή κόψιμο κατά 70% των επικουρικών συντάξεων
  • τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
  • τον συμψηφισμό των εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών».

«Σας ευγνωμονώ ειλικρινά, διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι διακριτές από όλο τον λαό. Δεν μασάτε τα λόγια σας, και μπράβο. Σας είπα ότι δεν μπορεί να είστε και με τα μπλόκα και με το ΔΝΤ  και απαντήσατε ότι είστε με το ΔΝΤ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε: «αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ  αλλά όχι για τον τόπο, γιατί πάμε σε μία διαπραγμάτευση».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αυξήσεις που δίνονται στους δημόσιους υπαλλήλους μέσα από το νέο μισθολόγιο. «Ήλπιζα ότι θα υπήρχε συναίνεση για ένα θέμα που αποδέχθηκαν οι θεσμοί, όπως ο νόμος για την δημόσια διοίκηση. Ακούω όμως διαρροές ότι το ΔΝΤ θέλει να ξαναδεί το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Τελικά δεν υπάρχουν διαρροές, εσείς θέλετε να ξαναδούμε το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», υπογράμμισε.

Ακόμη ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στοιχεία από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ– Ν.Δ.. Όπως είπε:

  • την περίοδο Σαμαρά οι μετακλητοί ήταν 1.197 και σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640
  • ο Κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 51 μετακλητούς και σήμερα ο υπουργός Χρ. Βερναδάκης έχει μόνο 2. «Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε; Μία είναι η στόχευσή σας: να πείτε «όλοι το ίδιο είναι». Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
  • συντονιστές Αποκεντρωμένης Διοίκησης; «Εμείς βάλαμε μέσα από την δημόσια διοίκηση. Εσείς βάλατε 7 ΝΔ, 4 ΠΑΣΟΚ, 2 ΔΗΜΑΡ», είπε.
  • νοσοκομεία: «βάλατε διοικητές με βάση την αναλογία 4 ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ, 1 ΔΗΜΑΡ», σημείωσε.
  • Γενικοί Διευθυντές: «Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν είχατε 51 μετακλητούς, δημιουργήσατε το απόλυτο χάος στο δημόσιο τομέα. Και μέσα σε μία νύχτα, λίγο πριν τις εκλογές, αποφασίσατε να αλλάξετε όλους τους Γενικούς Διευθυντές, πάνω από 200 Γενικούς Διευθυντές. Αυτό είναι αξιοκρατία;», επεσήμανε.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here