Τσίπρας σε Μέρκελ: Αναγκαίες η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εφαρμογή μέτρων για το χρέος-Πρόβλημα το ΔΝΤ-Τι είπαν στο γεύμα

Την θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει θετικές επιδόσεις, ανέπτυξε στην γερμανίδα καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας.  

Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας που του παρέθεσε η κ. Μέρκελ στη καγκελαρία στο Βερολίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός, εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την στάση του ΔΝΤ και για πιθανή επιθυμία του να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Οπως τόνισε, η καθυστέρηση του ΔΝΤ να αποφασίσει τι θα κάνει τελικά, σε συνδυασμό με την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, εγκυμονεί κινδύνους για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γεγονός που θα επηρεάσει και την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας ανέλυσε την κατάσταση στο πλαίσιο της επιδείνωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ζήτησε από τα κράτη μέλη περισσότερη επίδειξη αλληλεγγύης.

Για το Κυπριακό ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ως προυπόθεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τάχθηκε υπέρ του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Αναλυτικά σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους:

Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

  1. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
  1. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
  1. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.
  1. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
  1. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here