Τσίπρας σε Κλίντον: Επενδύσεις- ανάπτυξη για να αλλάξει η καταστροφική λιτότητα στην Ευρώπη

Από το κέντρο του κόσμου, από το Μανχάταν, ένας πρώην Αμερικανός πρόεδρος , ο Μπιλ Κλίντον, έκανε  ερωτήσεις στον ‘Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η εικόνα με το CNN στην αίθουσα έκανε το γύρο του κόσμου.

«Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική», τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός  στη συζήτηση αυτή με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη.

Στην συζήτηση που είχε θέμα «Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α Ευρώπη», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη διαρροή του επιστημονικού δυναμικού μας στο εξωτερικό. Εδωσε έμφαση στις επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική», πρόσθεσε.

«Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, και υπογράμμισε ότι θα ήθελε να δοθεί ξανά αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την Ελλάδα. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει», ανέφερε, «μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της».

Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο. Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. «Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Είναι επίσης ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως στην Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια», κατέληξε.

Επεσήμανε ότι η χώρα μας αποτελεί πόλο γεωπολιτικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας. Συνεπώς, είναι χώρα εύλογου επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας με υψηλό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τώρα είναι η ώρα για παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά, γιατί υπάρχει κυβέρνηση που διασφαλίζει, όχι μόνο τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, αλλά και τη θεσμική και πραγματική υποδομή για  τέτοιες επενδύσεις.

«Οι επενδύσεις, συνέχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την ύφεση και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή. Και η κοινωνική συνοχή είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα. Ωστόσο, την οριστική είσοδο στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη θα διασφαλίσει, εκτός από τις παραγωγικές επενδύσεις, και η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ηθική διάσταση στη στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, μια και ο ελληνικός λαός είναι το θύμα μιας άδικης και αναποτελεσματικής πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, η οποία αφαίρεσε εισόδημα και παραγωγικές δυνατότητες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου με τους δανειστές διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε βάθος τριετίας και, συνεπώς, τερματίζει τη συζήτηση περί «Grexit». Για το λόγο αυτό, ενισχύει την οικονομική σταθερότητα. Παράλληλα, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ανέδειξαν σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περιορίσει τη δραστηριότητά της στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές. Θα αναλάβει, παράλληλα, όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει την Ελλάδα. Για να την αποκόψει από το παρελθόν του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων στις πολιτικές αποφάσεις. Εστίασε στη φορολογική μεταρρύθμιση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, είναι συνδεδεμένες με την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα για να πληρώσει και η ολιγαρχία

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα χρειάζεται ένα απλό, σταθερό, διαφανές και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ώστε η οικονομική ολιγαρχία να καταβάλει το μερίδιό της στο λογαριασμό της κρίσης. Ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα θα διευκολύνει το μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχεδιασμό. Ανάλογη θετική επίδραση στην προσέλκυση παραγωγικών – και όχι ευκαιριακών – επενδύσεων θα έχει και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να γίνει αντιγραφειοκρατική και φιλική προς την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και τους πολίτες.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την προτροπή του Μπιλ Κλίντον για ξένες, παραγωγικές επενδύσεις τώρα στην Ελλάδα, ώστε οι επενδυτές να γίνουν συμμέτοχοι και να επωφεληθούν από την ανάπτυξη.

Οι συναντήσεις της Δευτέρας

Σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και πιθανόν της Βενεζουέλας, θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ του Οργανισμού, και το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Μπαράκ Ομπάμα προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Την Τρίτη το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας θα λάβει χώρα είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη. Επίσης, θα παραστεί στη δεξίωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το βράδυ θα συναντηθεί με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Την Τετάρτη θα παρέμβει στη σύνοδο για τη μετανάστευση και το προσφυγικό, ενώ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και το απόγευμα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here