Τσίπρας σε Αμπάς: Η Ελλάδα σε ρόλο γέφυρας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού

Στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και γέφυρας διαλόγου στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως είπε, η χώρα μας «δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, ενιαίου εδαφικά, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Αμπάς συμφωνήθηκε πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή και ως μεσογειακή χώρα, και πέρα της παραδοσιακής φιλίας που έχει με τον παλαιστινιακό λαό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα σχέσεις με το Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα να παίζει εποικοδομητικό ρόλο γεφύρωσης των διαφορών πάντοτε στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

Το ίδιο είχε τονίσει και υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, μετά τη συνάντηση που είχαν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και τον σεβασμό του ιστορικού status quo των ιερών τόπων, ενώ εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στο πρόσωπο του κ. Αμπάς.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι στο εξής στα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος Παλαιστίνη και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή, κάνοντας λόγο για ενέργεια και μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here