Τσίπρας: Πιο κοντά σε συμφωνία-Μέρκελ: Δεν πρέπει να μείνει από ρευστό η Ελλάδα

Ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο ελληνικό πρόβλημα, εμφανίσθηκε ο Ελληνας Πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ο κ. Τσίπρας μετά το τέλος του Συνόδου Κορυφής δήλωσε ότι είμαστε πιο κοντά απο ότι πριν στην επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της χώρας, η οποία αυτή την στιγμή υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ  η οποία δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε εποικοδομητική την μεσημεριανή ωριαία συνάντησή της με τον έλληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως συμφώνησαν να μείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο να επιταχυνθούν οι διαδικασιες των διαπραγματεύσεων ώστε να εφαρμοσθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνηση είναι να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις  που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο ώστε να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό πολιτική λύση που θα οδηγήσει σε εκταμίευση, βάζοντας τέλος στην κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας, στην οποία οι εταίροι έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία.

Πάντα σύμφωνα με τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Συμφωνήθηκε επίσης η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή και να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί φορολογικοί μηχανισμοί.

Ωστόσο παραμένουν ακόμη μεγάλες διαφορές στα θέματα του ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, για το οποίο οι εταίροι απαιτούν να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μετά από αυτά, ότι έχει διανύσει,  περίπου το 70% της απόστασης που χώριζε τα δυο μέρη  και πως πρέπει τώρα να βρεθεί για τα υπόλοιπα ένας έντιμος πολιτικός συμβιβασμός. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι «ο πολιτικός συμβιβασμός είναι η μόνη ρεαλιστική λύση» και για την επίτευξη του, σημασία έχουν περισσότερο οι πολιτικές συζητήσεις και συγκλίσεις και λιγότερο οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων. Γι αυτό και θέτει με κάθε ευκαιρία το θέμα στα κορυφαία πολιτικά όργανα λήψης αποφάσεων.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε χθες στις Βρυξέλλες, μετά την κ. Μέρκελ, συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here