Τσίπρας: Οι Ελληνες ξέρουν από προσφυγιά-Συνάντηση με Γκουτιέρες

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Οι Ελληνες γνωρίζουν από προσφυγιά και λειτουργούν με αλληλεγγύη, όπως είδατε στη Μυτιλήνη», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα»ο κ.  Γκουτιέρες , προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι δέχονται φροντίδα και ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του «και αυτό είναι το πιο σημαντικό». «Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη», τόνισε.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», είπε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι  στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, «αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα».

Ο κ. Γκουτιέρες επισκέπτεται τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας και βρέθηκε στη Λέσβο όπου είδε μπροστά του να αποβιβάζονται βάρκες με πρόσφυγες και εξήρε την προσπάθεια των κατοίκων. «Η Λέσβος είναι ένα μικρό νησί και δέχθηκε από τις αρχές του χρόνου περισσότερους από 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Και τους δέχτηκε με ανοιχτές πόρτες και καρδιές. Μαζί και οι αρχές. Η Ακτοφυλακή για παράδειγμα που έχει σώσει εκατοντάδες ζωές. Για αυτό, σημείωσε ο κ. Γκουτέρες, η διεθνής κοινότητα οφείλει ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους αυτού του νησιού».

Από τη Μυτιλήνη είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη «πρέπει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη Συρία αλλά και στις γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ιράκ που φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες.» Τόνισε, επίσης, πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και προς την Ελλάδα. Πρέπει να βοηθήσει στις διαδικασίες παροχής ασύλου και να κατανεμηθούν αυτοί οι άνθρωποι με δίκαιο τρόπο σε όλες τις χώρες σε όλα τα κράτη μέλη.

Την Κυριακή ο κ. Γκουτιέρες επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here