Τσίπρας-Νταβούτογλου: Συμφωνία επανεισδοχής και νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες

 

Ως ολοκλήρωση του πρώτου βήματος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, χαρακτήρισε ο ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την επικαιροποίηση-συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη συνεργασία και την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας στη Σμύρνη. Ωστόσο όπως τόνισε, πρέπει σε δέκα μέρες να γίνει ένα ακόμη άλμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση που κατέθεσε η Τουρκία στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, λέγοντας ότι θα εξετασθεί νομικά. «Σε ό, τι αφορά την ηθική της πλευρά λέει η πρόταση να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να περάσουν μέσω της παράνομης διακίνησης και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία και να περνάει από δω αριθμός προσφύγων στην Ευρώπη» εξήγησε.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», σημείωσε.

«Γι’ αυτό προωθούμε από κοινού μόνιμη ροή προς τις χώρες της Ε.Ε. ταυτόχρονα λαμβάνοντας μέτρα κατά των παράνομων μεταναστών».

Εκτίμησε ότι η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στέλνει μήνυμα σε μετανάστες που προέρχονται από τρίτες χώρες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν θα είναι οι χώρες αυτές που θα δεχτούν την μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων αυτών που δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.  Τα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, συμπλήρωσε και τόνισε: «Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα».

Χαρακτήρισε σημαντικό ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί από κοινού το προσφυγικό και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, στάθηκε στην επικαιροποίηση πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, με τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το casusu belli

 

Στη συνάντηση εξετάστηκε το Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τέθηκε και το ζήτημα τωνπαραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου που όπως σημείωσε αυξήθηκαν όπως και οι εμπλοκές, κάτι που δεν συνάδει με το καλό κλίμα που επικρατεί.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική επίθεσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα και ότι σε βάθος χρόνου ελπίζει να λυθούν όλα τα αυτα τα θέματα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Άγκυρας.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here