Τσίπρας-Μπάιντεν: Εγκαιρη αξιολόγηση- Ελάφρυνση χρέους

Εποικοδομητική συζήτηση,επί δυόμιση ώρες αντί των 30 λεπτών που είχε προγραμματισθεί, και για όλα τα ανοικτά και κρίσιμα προβλήματα της χώρας και της περιοχής είχαν στο Νταβός όπου συναντήθηκαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος «υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη». Από την Ουάσιγκτον έγινε γνωσ΄το ότι ο κ. Μπάιντε ζήτησε από τον κ. Τσίπρα επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε να μπεί το συντομότερο σε τροχιά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι δύο άνδρες  είχαν ταύτιση απόψεων όσον αφορά τις πολιτικές ανάπτυξης που πρέπει να αντικαταστήσουν τη παρατεταμένη λιτότητα. «Μόνο με λιτότητα χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να απαντήσει ο κ. Μπάιντεν: «Προσπαθώ να πείσω για αυτό τους Ευρωπαίους τα τελευταία 10 χρόνια».

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές,  Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας».

Για το προσφυγικό: χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Για τα ενεργειακά: χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό: επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ: οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here