Τσίπρας: Μετά την ενδιάμεση συμφωνία θα «ανοίξει» το Ασφαλιστικό

Toy NAΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις και τα εργασιακά (βλ. επαναφορά συλλογικών συμβάσεων) αποτελούν και θα συνεχίσουν να είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη του στον «ενικό». Ωστόσο, το θέμα της ευρύτερης αναμόρφωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων του Ασφαλιστικού παραμένει ανοικτό και, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα τεθεί επί τάπητος μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας με τους πιστωτές.

«Πιστεύει κανείς ότι μπορεί το θέμα αυτό (το Ασφαλιστικό) να λυθεί στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για μια ενδιάμεση συμφωνία;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να διαφανεί ότι το πρόβλημα του Συστήματος Δημόσιας Ασφάλισης θα βρεθεί στο προσκήνιο από τις αρχές Φθινοπώρου και μετά, εφόσον φυσικά έχει υπάρξει η ζητούμενη ενδιάμεση συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου διαφαίνεται ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα εστιαστούν στην εξεύρεση νέων πόρων για την απαραίτητη χρηματοδότηση της Δημόσιας Ασφάλισης.

«Δεν μπορεί το Ασφαλιστικό να αντιμετωπίζεσαι ως ποσοστό του προϋπολογισμού» αλλά μέσα από αναπτυξιακή σκοπιά, ανέφερε ο πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι, ήδη, στους εταίρους – δανειστές έχει τεθεί το θέμα να κατευθύνεται ένα τμήμα από τα ποσά που θα συγκεντρωθούν μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στον «κορβανά» του Ασφαλιστικού.

Επισημαίνεται ότι, από το 2016 και μετά, όπως έχει αναφέρει ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ) και ομότιμος καθηγητής του Παντείου, Σάββας Ρομπόλης, το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα περνά σε μια εποχή ακόμη μεγαλύτερης κρίσης.

Από τον αμέσως επόμενο χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν 950 εκατ. ευρώ επιπλέον επιχορήγηση. Το 2017 θα απαιτηθούν 1,8 δισ. ευρώ περισσότερο, το 2019 περίπου 2,4 δισ. ευρώ παραπάνω και μέχρι το 2023 θα χρειαστούν 3,8 δισ. ευρώ επιπλέον.

Οι επιπλέον ανάγκες θα προκύψουν από το γεγονός ότι στην υπό εξέταση χρονική περίοδο θα αρχίσει το φαινόμενο του λεγόμενου «babe boom», δηλαδή της «εξόδου» προς τη συνταξιοδότηση ενός μεγάλου αριθμού ατόμων που γεννήθηκαν την πενταετία 1960 – 1965 (υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γεννήσεων την περίοδο εκείνη έφτασε στα 770.000 άτομα).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here