Τσίπρας-Λαβρόφ: Λύση σε Συρία, Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ- Τι είπαν για επενδύσεις, σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και την Ουκρανία αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την σημασία εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού, καθώς και των ελληνο-ρωσικών πολιτιστικών σχέσεων, με εφαλτήριο την επιτυχία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

«Η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές πολιτικές σχέσεις συνεργασίας και διαλόγου, αναγκαίες σχέσεις τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προχωρήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε προσφωνώντας τον Ρώσο υπουργό, ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: «Όπως γνωρίζετε, πέραν αυτού του μεγάλου ζητήματος που αφορά στην ειρήνη στη φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στη Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα και η δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Όπου, βεβαίως, βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί».

Και ο κ. Τσίπρας συνέχισε:

«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου που αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας. Και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές σε αυτές τις κρίσεις – και αυτές οι λύσεις αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο.

Θέλω να σας πω πως φέτος είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Έρχεστε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα· η προηγούμενη ήταν παρουσία του προέδρου Πούτιν. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομική συνεργασίας. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας».

Λαβρόφ: Λύση σε Συρία, Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κύριο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέφερε ο κ. Λαβρόφ.  «Με θερμότητα αναδεικνύει την επίσκεψη σας πέρυσι στην Ρωσία και την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο, όταν κατόπιν των συνομιλιών σας, υπογράφηκε μια σημαντική δέσμη συμφωνιών», συμπλήρωσε.

Και ο κ. Λαβρόφ συνέχισε:

«Με ικανοποίηση μιλάμε για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού έτους μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το έτος θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των παραδοσιακών σχέσεων – πνευματικών και πολιτιστικών – μεταξύ των χωρών μας.

Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά, σήμερα ξεκινά η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν για τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρούμε τους τρόπους αύξησης του εμπορίου.

Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε την αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν καλές προοπτικές και για αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας.

Για Συρία, Κυπριακό

Αναφερόμενος στη Συρία και το Κυπριακό ο κ. Λαβρόφ, είπε: «Βεβαίως, σήμερα αλλά και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές για την επίλυση του Κυπριακού. Είμαστε ενάντια σε νέα ερμηνεία αυτών των αρχών, ενάντια στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες στην επίλυση του Κυπριακού και, βεβαίως, είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here