Τσίπρας-Κυπριανού: Συναντίληψη στο Κυπριακό

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, με τους οποίους και συνομίλησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Από την πλευρά του, ο Κύπριος πολιτικός υπογράμμισε τη «μεγάλη συναντίληψη» με την ελλαδική κυβέρνηση, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη που παρέχει.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε «πάρα πολύ ουσιαστική» τη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας «συζητήθηκαν εξαντλητικά όλες οι πτυχές των εναπομεινάντων θεμάτων στο Κυπριακό. Ζητήματα ουσίας, αλλά και διαδικαστικά. Και θεωρώ πως έχουμε μεγάλη συναντίληψη και στα θέματα ουσίας και στα διαδικαστικά», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, που γνωστοποίησε ότι «θα συνεχίσουμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τα έχουμε ήδη συζητήσει, αλλά θα συνεχίσουμε τη συζήτηση. Σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στις εξελίξεις, αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Εν συνεχεία είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη που μας παρέχει και είμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη και καθοριστική φάση όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Η διαδικασία που θα οδηγήσει στη Γενεύη και οι ίδιες οι συζητήσεις εκεί, θα καθορίσουν ποιο το μέλλον της χώρας και του λαού μας».

Αναφερόμενος στο ρόλο του κόμματος του οποίου ηγείται, σημείωσε ότι θα επιχειρήσει να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο, γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα από την Γενεύη, που θα πρέπει να εντάσσονται στις διαχρονικές θέσεις αρχών και το πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές Δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και της Κύπρου, «να συνεργαστούμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας».

Περδίκης: Στην Τουρκία η ευθύνη της αποτυχίας

Τυχόν αποτυχία στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην τουρκική πλευρά, διεμήνυσε ο πρόεδρος του κυπριακού Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, μετά την 90λεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση, ο Κύπριος πολιτικός χαρακτήρισε «μακρά και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Ειδικότερα, «είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε πλήρως για πολλές πτυχές του Κυπριακού, όχι μόνο τη διεθνή πτυχή, στην οποία εμπλέκεται και ο ελλαδικός παράγοντας. Είχαμε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις ανησυχίες του κυπριακού λαού σε πολλά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού».

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μετέφερε «την πολύ θετική τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι ενδιαφέρει την Ελλάδα να υπάρξει στην Κύπρο μια βιώσιμη και στοιχειωδώς δίκαιη λύση». Όσον αφορά το κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, η Ελλάδα, όπως δήλωσε, «ορθώς επιμένει στην κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, ως ένα σημαντικό στοιχείο που θα κατοχυρώνει και θα ενισχύει τη βιωσιμότητα της λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Κλείνοντας, ο κ. Περδίκης ευχαρίστησε τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά «για τη σταθερή υποστήριξη των κυπριακών θέσεων. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών θα ευοδωθούν, και θα έχουμε μια πετυχημένη Διάσκεψη στη Γενεύη, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται δυστυχώς τόσο αδιάλλακτη η τουρκική πλευρά. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου να υπάρξει μια πετυχημένη διάσκεψη στη Γενεύη. Το ενδεχόμενο της αποτυχίας χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην πλευρά της Τουρκίας», κατέληξε.

Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει την Παρασκευή, συνάντηση στην Αθήνα  με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:15 π.μ. το πρωί της Παρασκευής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here