Τσίπρας: Κοινό μέτωπο του Ευρωπαικού Νότου κατά της λιτότητας, με σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινού μετώπου των ευρωπαικών χωρών του Νότου κατά των πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τις κοινωνίες και τους λαούς, αναλαμβάνει ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συγκαλώντας σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Σύνοδο θα κληθούν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας,  Μαριάνο Ραχόι, Ματέο Ρέντσι και Αντόνιο Κόστα/

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει με το τρόπο αυτό να ενισχύσει τη συνεργασία χωρών με παρόμοια προβλήματα ύφεσης και ανεργίας, σε μια προσπάθεια να τερματισθεί  η νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων, που έχει καθιερωθεί ως αναγκαίο κακό.

Η σύνοδος αυτή, θα αποτελέσει ταυτόχρονα την απάντηση του ευρωπαικού νότου στο πρόβλημα συνοχής και συνέχειας που έχει πλέον η ΕΕ, μετά το Βrexit και την διαπίστωση όλων ότι το ευρωπαικό μοντέλο χρειάζεται ριζική αλλαγή κατεύθυνσης και περισσότερη δημοκρατία, για να επιβιώσει.

Η σύνοδος της Αθήνας, θα εξετάσει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να υπάρξει κοινή θέση του ευρωπαικού νότου, στη κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, όπου θα συζητηθούν και πιθανώς να αποφασισθούν οι αναγκαίες αλλαγές στην ευρωπαική πολιτική

Η πίεση του νότου, θα είναι καθοριστική καθώς ο βορράς και ιδίως η ηγεμονεύουσα Γερμανία και οι δορυφόροι της, δεν επιθυμούν όπως όλα δείχνουν αλλαγές με κατάργηση της λιτότητας και στροφή στην ανάπτυξη αλλά προκρίνουν άλλα μέτρα, όπως αποδυνάμωση του ρόλου της Κομισιόν και της ΕΚΤ, όπως έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ο Β. Σόιμπλε.

Στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχετική συζήτηση είχε γίνει κατά τη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Τότε, οι δύο ηγέτες είχαν τονίσει την ανάγκη οι χώρες του Νότου  να διαμορφώσουν τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση, μια ιδέα που στηρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here