Τσίπρας κατά Σόιμπλε-ΔΝΤ: Απαράδεκτα τα παιγνίδια σε βάρος της Ελλάδος-Αντιδημοκρατικά τα νέα μέτρα λιτότητας-Αισιόδοξος για σύντομη συμφωνία

 

Με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποτίμησε τα ελπιδοφόρα για την χώρα, αποτελέσματα των αλλεπάλληλων επαφών που είχε με ευρωπαίους ηγέτες αλλά και της συνόδου κορυφής της ΕΕ, λέγοντας ότι πιστεύει πως όλοι θα συμβάλλουν τελικά στην υπέρβαση των αδιεξόδων και στην σύντομη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η όλη στάση έδειχνε ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά για τη χώρα, καθώς όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, η σκληρή γραμμή του Β. Σόμπλε και του ΔΝΤ, αποδοκιμάσθηκε από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων, που δεν θέλουν με τίποτα να πυροδοτήσουν και πάλι την έκρηξη ενός ακόνη ¨ελληνικού προβλήματος> τη στιγμή μάλιστα που οι οικονομικοί δείκτες ανακάμπτουν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε μια εποχή που η Ελλάδα τηρεί  στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει,  κάποιοι συνεχίζουν τα απαράδεκτα διαπραγματευτικά παιγνίδια τους σε βάρος της Ελλάδας και των θυσιών του ελληνικού λαού, φωτογραφίζοντας τον Β. Σόιμπλε.

Και λίγο αργότερα έκανε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του, χαρακτηρίζοντας παράξενη αντίδραση, την ανακοίνωση για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. «Η υλοποίησή τους έπρεπε να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση», πρόσθεσε, «γι αυτό πολλοί υπουργοί Οικονομικών είπαν ότι δεν ήταν σωστή η συμπεριφορά αυτή. Αλλά άλλοι εκτίθενται, όχι η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, που την Παρασκευή θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση και συνοιλία με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι ζητά από την κυβέρνηση να λάβει αντιδημοκρατικά μέτρα, όπως η νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας για μετά το 2018. Ομως ποιό Κοινοβούλιο θα έπαιρνε τέτοια μέτρα», αναρωτήθηκε ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ όπου ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο πυρήνας του οποίους είναι οι συλλογικές συμβάσεις.

Υποστήριξε ακόμη ότι τα μέρα κοινωνικής στήριξης δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση, δόθηκαν εφάπαξ από την υπεραπόδοση εσόδων και περιμένει η έκθεση των θεσμών να λέει το ίδιο.

Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι συμφωνήθηκε στα συμπεράσματα, μετά από πρόταση της Κύπρου και της Ελλάδας, να παρίσταται και εκπρόσωπος της ΕΕ στις τελικές διαπραγματεύσεις στην Γενέυη. Είπε ότι ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους εταίρους για τις εξελίξεις και εξέφρασε την ελπίδα, να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας και να υπάρξει βιώσιμη λύση, με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί.

Ανακοινωσε επίσης τη συμφωνία σ΄ένα νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ για το προσφυγικό με στόχο τις 2.500 μετεγκαταστάσεις προσφύγων το μηνα σε άλλες ευρωπαικές χώρες.

Αναλυτικά, τα κύρια σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

Εχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας, έχουμε κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η ανεργία είναι στο 22.6%, η οικονομία είναι σε ανάκαμψη και είναι πιθανό το 2016 να κλείσει θετικά.

Στη φάση που η οικονομία ανακάμπτει και η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, είναι απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε για να διατηρηθεί η πορεία της ανάκαμψης.  Κάποιοι να θέλουν να επαναφέρουν το απαράδεκτο διαπραγματευτικό παιγνίδι σε βάρος της Ελλάδας και των θυσιών του ελληνικού λαού.

Η επιμονή ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας μετά το 2019, είναι αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα Κοινοβούλιο δεν θα αποφάσιζε μέτρα για αν χρειασθούν, μετά από 3 χρόνια.

Εάν το Ταμείο είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων καλύτερα να πιέσει τους θεσμούς ώστε να μειωθούν.

Επίσης το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και πυρηνικό στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου είναι οι συλλογικές συμβάσεις. Η προηγούμενη κατάσταση δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί. Πρέπει να λάβει τέλος.

Πιστεύω ότι όλοι θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πρωτοβουλίες για υπέρβαση των δυσκολιών και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οσον αφορά τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το ελληνικό πρόγραμμα. Η απόφαση είναι εφ΄άπαξ, λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων, ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε όσους έχουν κάνει μεγάλες θυσίες.

Είμαι βέβαιος, περιμένω και μια έκθεση, ίσως ξέρετε περισσότερα. Αναμένουμε να λέειι τα αυτονόητα, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση και να υπάρξει υπέρβαση της παρεξήγησης.

Με την Γερμανίδα καγκελάριο θα μιλήσουμε την Παρασκευή διεξοδικά. Η παράξενη αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ξένη. Συνηθίζει να είναι το πιο σκληρό για μας. Θυμίζω ότι και τον Οκτώβριο, ενώ είχαμε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάγωσε τις πληρωμές για τα ληξιπρόθεσμα για ένα τυπικό λόγο. Τώρα θέτει ζήτημα για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους. Αλλά η συμφωνία έλεγε ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης. Δικαίως υπάρχει ένα κύμα από πολλές χώρες ότι δεν είναι σωστή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Αλλοι εκτίθενται όχι η Ελλάδα.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό.

Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, δεν χωράνε εκβιασμοί, ούτε καπρίτσια. Ολοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για Κυπριακό παρά την αρνητική εικόνα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις προκλήσεις της Αγκυρας, έχουμε μια θετική συγκυρία, οι ηγέτες των κοινοτήτων θέλουν λύση. Πρέπει η ΕΕ να έχει ένα Success story. Γι αυτό ζητήσαμε η ΕΕ να έχει ενεργό ρόλο στις τελικές διαπραγματεύσεις της πολυμερούς διάσκεψης. Είπαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση εάν η Τουρκία εμμείνει στην παράλογη θέση να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα στο νησί. Νομιζω οτι συμφωνησαν να υπάρξει βιώσιμη λύση. Απευχόμαστε να μείνει στην αδιαλλαξία η Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here