Τσίπρας: Καλωσορίζουμε τη νέα Frontex, εθνική ευθύνη η φύλαξη συνόρων

Για θετικά βήματα προόδου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό. Ακόμη ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενη η νέα Frontex αλλά υπό προυποθέσεις.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση για δημιουργία κοινής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε όμως ότι παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως τον Ιούνιο του 2016.

Στη σύνοδο πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία.

 

«Όλοι αναγνωρίσαμε τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι χαρακτήρισαν  ως «ουσιαστική» τη σχέση Ελλάδας –  Τουρκίας, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, ώστε όσοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες να επιστρέφουν στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε., ενώ αναφέρθηκε στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών μέσω συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης από τη μία πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και μία συγκροτημένη πολιτική επιστροφών.

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ανέφερε ότι συνεχίζεται η ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και των κέντρων επανεγκατάστασης στην ενδοχώρα.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον» υπογράμμισε και τόνισε ότι το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά, καθώς και να στηρίζεται στην αρχή του διαμερισμού της ευθύνης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here