Τσίπρας: Θα κλείσει η αξιολόγηση παρά τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών-Ο Μητσοτάκης θέλει 4ο μνημόνιο-Για Ερντογάν: Ουδείς αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Αυστηρή προειδοποίηση στους δανειστές και ιδιως τους πιό σκληρούς ότι δεν η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέα μετρα λιτότητας  και εξαίρεση από τις συλλογικές συμβάσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλ.εξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλρυτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα όμως εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Κυριλακο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι συμμαχεί με τους ακραίους των δανειστών για να αποτύχει η διαπραγμάτευση με στόχο τις εκλογές και ένα 4ο σκληρό μνημόνιο, απολύσεων, εξοντωτικής λιτότητας και πληρους αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Το μένουμε Ευρώπη, έγινε θα γίνουμε Μπανανία», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έσωσε και μια ηχηρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που χθες αμφισβήτησε ευθέως την Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι Ουδείς αμφισβητεί τη Συνθήκη

Αλλά όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί, γιατί η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί και η χώρα θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, με την ομιλία του στην Κ.Ο της ΝΔ, έδειξε ευθέως ότι ταυτίζεται με τους πλέον σκληρούς των δανειστών και των εργοδοτών)δέιχνοντας το ΔΝΤ και τον ΣΕΒ), σε μιά προσπάθεια να υπονομεύσει την διαπραγμάτευση, αδιαφορώντας αν έτσι βλάπτεται η χώρα. Ο κ. τσίπρας χαρακτήρισε βαθιά υπονομευτική και βαθιά ταξική την στάση του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι στρατηγικός του στόχος είναι το 4ο μνημόνιο.

Εξηγώντας την θέσηβ του, είπε ταυτιζόμενος με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, λέει στους δανειστές να εμμείνουν στις σκληρές τους θέσεις. Επενδύει στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων κάτι που ενδεχομένως όπως είπε να φέρει εκλογές οι οποίες θα ήταν καταστροφή για την οικονομία. Πράγμα που θα σήμαινε αποκλεισμό από την ποσοτική χαλάρωση και ότι θα χρειασθούμε νέα δάνεια, δηλαδή ένα τέταρτο και σκληρότερο μνημόνιο. Αλλά δεν θα του περάσει, όπως τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σύντομα, αλλά χωρις νέα μέτρα λιτότητας που κάποιοι εκ των δανειστών ζητούν και μάλθστα για μετά την λήξη του προγράμματος.

Επίσης όπως είπε δεν μπορούμε να δεχθούμε την εμμονή ορισμένων δανειστών να παραμείνει η Ελλάδα εκτός του ευρωκπαικού νομικού κεκτημένου, χωρίς δηλαδή συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Και υπογράμμισε οτι η κυβέρνηση επιδιώκει και θα πετύχει, επέκταση των συλλογικών δσυμβάσεων και υπερίσχυση της ευνοικότερης ρύθμισης, όχι γιατί αυτά είναι εμμονές της Αριστεράς αλλά για να τερματισθεί η γαλέρα των εργασιακών σχέσεων που επιδεινώθηκαν τη περίοδο των μνημονίων. Οπως είπε, οι ελαστικές σχέσεις αυξήθηκαν ιδίως τη περίοδο 2013-14, όταν πό το 38% εκτοξεύθηκαν στο 57%.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος. Έτσι θα κλείσει και η «αριστερή παρένθεση». Η αποτυχία αυτής της γραμμής αντί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτική αναδίπλωση τον οδηγεί σε πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, φέροντας ως παράδειγμα το προσφυγικό όπου «αντί η ΝΔ να συμβάλλει με τη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και πιέζοντας σε μια κατεύθυνση που οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι φυσικοί αυτουργοί των αντιδράσεων είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές σε εσωτερικό πρόβλημα, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα και στην Τουρκία, μετά και τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στα θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, είπε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, τόνισε, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι φίλη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία.

«Δεν έχουμε διάθεση να αμφισβητούμε τα δεσμευτικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεών μας» πρόσθεσε και επισήμανε πως «θα είναι για όλους καλό και για την Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης. Ειδικά αυτήν την περίοδο, όπως είπε, που για πρώτη φορά υπάρχουν -παρά την προχθεσινή εξέλιξη- προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί, επισήμανε.

Με τον Κύπριο πρόεδρο συμφωνήσαμε ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό, επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που ήταν γνωστοί πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017 και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ο πρωθυπουργός.

Με τον προϋπολογισμό αυξάνουμε τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική προστασία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να «βγουν από τα γραφεία» και να σταθούν δίπλα στην κοινωνία για να ακούσουν τα προβλήματα και την κριτική, αλλά και να «προβάλλουμε το έργο μας».

Κάλεσε την ΚΟ να τεθεί «σε διάταξη μάχης» για να σταθεί δίπλα στην κοινωνία.

«Όλοι εδώ, αλλά και η κοινωνία -παρά το γεγονός ότι υπάρχει απογοήτευση γιατί υπήρχε μια ελπίδα πιο γρήγορης ανάπτυξης της οικονομίας-, ξέρουν ότι το να αφήσεις την προσπάθεια στην μέση του ποταμού και να γυρίσεις πίσω είναι συνταγή αποτυχίας. Έχουμε την αποφασιστικότητα να περάσουμε απέναντι και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, όχι για τους αριθμούς, αλλά για τους πολίτες. Ο στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια παράδειγμα προς αποφυγή»

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας τη σημασία της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Όπως είπε, η επίσκεψη Ομπάμα δεν είχε απλώς συμβολικό χαρακτήρα, ήταν και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης αλλά και αναγνώριση των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία μας βύθισε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here