Τσίπρας: Θα εξαντλήσουμε τη 4ετία-Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα, εργασιακά-Λύση στο Κυπριακό με αποχώρηση τουρκικού στρατού

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Να διασκεδάσει τα εκλογικά σενάρια που έχουν φουντώσει μετά τις εξαγγελίες για τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α Αιγαίου, επιχείρησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα τιμήσει την εντολή τετραετίας έδωσε στην κυβέρνηση ο λαός. 

Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά προυπόθεση είναι επικρατήσει καλή θέληση απ όλες τις πλευρές, καθώς  υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα και στα εργασιακά, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Ειδικά για τα εργασιακά είπε, ότι περιμένει από τους ευρωπαικούς θεσμούς να πάρουν θέση και να μην δεχθούν να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το εργασιακό ευρωπαικό κεκτημένο. Για το θέμα αυτό μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη να πάρει θέση.

Εκανε επίσης εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι ένα διεθνές θέμα εισβολής και κατοχής. Ζήτησε εθνική συνεννόηση για την εθνική γραμμή αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση χωρίς αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Για το λόγο αυτό κάλεσε την τουρκική ηγεσία να σταματήσει τις προκλητικές δηλώσεις, γιατί δεν φοβίζουν κανέναν και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Για την αξιολόγηση

«Πρόθεση μας να ολοκληρώσουμε την δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς να δεχθούμε νέα μέτρα και τοποθέτηση της Ελλάδας εκτός του ευρωπαικού κεκτημένου όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε:

«Οι εταίροι και οι ευρωπαικοί θεσμοί είναι μαζί μας γιατί δεσμεύονται από το ευρωπαικό κεκτημένο. Το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται και πολύ. Οι ευρωπαικοί θεσμοί πρέπει να βάλουν τα σαφή όρια.Αλλά και το ΔΝΤ πρέπει να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του. εάν θέλει να μείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε.

Αλλά να μας πει και η ΝΔ τι θέλει και να μην κρύβεται πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ. Βγείτε με παρρησία και πείτε την άποψή σας. Ειναι κρίσιμες οι στιγμές. Θα συνταχθείτε με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή όχι; Δεν είναι αριστερή ιδεοληψία η υπεράσπιση του ευρωπαικού κεκτημένου στα εργασιακά, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε με νόημα:

«Εχουμε εμπειρία και δεν ανησυχούμε Βρισκόμαστε μπροστά σε παράλογες απατήσεις αλλά δεν φοβόμαστε. Το ίδιο είχε γίνει και τον Μάιο, αλλά δεν επιβλήθηκαν. Το θέμα έχει ωριμάσει και θα βρεθεί λύση εάν όλες οι πλευρές δείξουν λίγη καλή θέληση».

Για Τουρκία, Κυπριακό

Εκανε στη συνέχεια αναφορά στο ασταθές διεθνές περιβάλλον, τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Οι διαρκείς δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών δεν βοηθούν καθόλου στην δημιουργία καλού κλίματος. Η Ελλάδα δεν είναι κάποια μικρή χώρα που θα φοβηθεί. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ, τα σύνορά μας είναι σύνορα της Ευρώπης.  Τείνουμε χέρι συνεργασίας, είμαστε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωτουρκικής προσέγγισης, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω στις θέσεις μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Η λύση του πρέπει να προβλέπει την αποχώρησή των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και σας καλώ να το συμφωνήσουμε. Να επικροτήσουμε ως εθνική γραμμή τη θέση στις εντατικές συνομιλίες»,  πρόσθεσε, απευθυνόμενος στις πτέρυγες της Βουλής.

«Σας καλώ να έχουμε συζητήσεις για το θέμα. Οι γείτονες να χαμηλώσουν τους τόνους και να βρούμε μια λύση με λογική και σύνεση, που σημαίνει ότι η κατοχή δεν μπορεί να συνεχισθεί στη Κύπρο< κατέληξε.

Για την οικονομία

Το 2016 η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο κ.  Τσίπρας. «Ο στόχος του πλεονάσματος 1,75% για το 2017 θα υπερκαλυφθεί. Θα αγγίξει το 2%.  Όχι μόνο δεν ενεργοποιείται ο κόφτης αλλά υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο και μάλιστα για 2η χρονιά. Εμείς μοιράζουμε χρήματα που έχουμε. Δεν κόβουμε έντοκα γραμμάτια για να δώσουμε χρήματα» επισήμανε και συμπλήρωσε:« Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή τετραετίας που θα εξαντλήσουμε».

Μείωση της ανεργίας 

«Η ανεργία επί των ημερών μας μειώθηκε από το 27 στο 23% και η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί»

Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς, και τα οφέλη θα διανέμονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε  ο πρωθυπουργός  και τόνισε:

«Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση»

Για ΦΠΑ στα νησιά του αν. Αιγαίου

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών. Τα νησιά αυτά είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Που κράτησε ψηλά τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Για υγεία και παιδεία 

«Από τον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται 300 εκατομμύρια ευρώ για την υγεία και την εκπαίδευση»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here