Τσίπρας: Η πρώτη αξιολόγηση είναι ο πιο κρίσιμος κάβος για την αρχή της ανάκαμψης

 

ΦΩΤΟ: IN TIME

«Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, που περιέχει δύσκολα και επιβαρυντικά μέτρα. Είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών ως το τέλος του έτους. Είναι ο πιο κρίσιμος κάβος για την αρχή της ανάκαμψης», ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Έχουμε στόχο στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «θα είναι μια δύσκολη, αλλά και ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις».

Για μία ακόμη φορά, μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε πως η κυβέρνηση έχει από το λαό ισχυρή εντολή τετραετίας και πως «έχουμε σαφή εντολή να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη βάσανο της Επιτροπείας».«Αυτή η Βουλή θα εξασφαλίσει την έξοδο τη χώρας από την κρίση» δήλωσε.

Αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοέμβρη ώστε να βρεθούν ισοδύναμα»΄Εριξε το γάντι στην αντιπολιτευση λέγοντας ότι «ειμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις προτάσεις σας», για να επιτεθεί στη συνέχεια: «Είναι υποκριτικό, εσείς που κάνατε καμπάνια το ναι, να κουνάτε το δάχτυλο και να κάνετε κριτική».

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του να παραδεχτεί πως η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, αλλά όπως ο ίδιος θεωρεί, «εγγράφει την αντίσταση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης». Μάλιστα, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά με διαφορετικές προτεραιότητες.

«Εχουμε πληρη επίγνωση ότι η συμφωνία περιέχει δύσκολα σημεία. Η αύξηση του ΦΠΣ σε συγκεκριμένους τομείς, οι φορολογικές ρυθμίσεις για αγρότες, οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δημιουργούν ανατροπές. Θα κανουμε τα πάντα για να βρεθούν αντίδοτα ή να αμβλυθούν οι συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρεις άμεσες προτεραιότητες και τέσσερις μάχες

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι για την υλοποίηση του οδικού χάρτη με ορίζοντα τους επόμενους 20 μήνες εχουμε τρεις άμεσες προτεραιότητες:

1.Την απομείωση χρέους, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί επιμήκυνση πληρωμών, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

2.Την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. «Δεσμευόμαστε για τράπεζες με λεφτά δημοσίου που θα έχουν και το αντίστοιχο management. Η περίοδος της διαπλοκής και των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά», ανέφερε.

3. Τη δημιουργία ευνοικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δεν αμφισβητείται, αλλα υπάρχουν ορισμένα σημεία ανοιχτά. Σε αυτάλ όπως είπε, θα δώσουμε σκληρή μάχη με σχέδιο και αντιπροτάσεις. Εχουμε 4 μεγάλες μάχες:

-Τη μάχη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας.

-Τη μάχη για την επαναρύθμιση αγοράς εργασίας. Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-Τη μάχη για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ.

-Τη μάχη για το νεο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Ακόμη, ο κ.Τσίπρας ανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει η κυβέρνηση το κοινωνικό κράτος. «Καταρτίζουμε πανελλαδικό χάρτη φτώχειας, για πρώτη φορά, και προχωράμε σε συγκεκριμένες δράσεις» είπε, προσθέτοντας πως μεγάλος στόχος είναι η ίδρυση ενός εθνικού συστήματος στα πρότυπα του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο αγώνας κατά της διαφθοράς θα συνεχιστεί αμείωτος

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Θα ελεγχθούν καταθέσεις και λογαριασμοί αλλα και όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στις υποθέσεις της  Αγροτικής Τράπεζας και του  Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη και υποσχέθηκε οτι «επιτέλους θα πνεύσει καθαρός αέρας».

Να επιστρέψουμε την εξουσία στο λαό

Δεσμεύομαι, είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του,  οτι την 4ετία θα ανοιξουμε ολα τα ζητήματα για προστασία δικαιωμάτων, για υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής, για αλλαγη εκλογικού νόμου. Αμεσα θα ανοίξει κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την πιο πλατιά συμμετοχή δυνάμεων. Θα είναι ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη της κυβέρνησης.

Δίνουμε λογαριασμό μόνον στον ελληνικό λαό. Να επιστρέψουμε την εξουσία εκεί που ανήκει για τις μεγάλες αλλαγές. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας για την επόμενη τετραετία».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here