Τσίπρας: Η ελληνική κοινωνία αισθάνεται χαρά, όχι μίσος για το διαφορετικό

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Δ. ΤΟΣΙΔΗΣ, Γ. ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ))

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τα γραφεία του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down στην Καλαμαριά και στη συνέχεια συναντήθηκε με προσφυγόπουλα από δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, την ώρα που επισκέπτονταν τον «Αστερόκοσμο» στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται αν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια και πράγματα που δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα σήμερα. Γι’ αυτά που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να υποσχεθώ, ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών, να κατευθύνονται εκεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου επισκέφθηκε το κτίριο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από λίγες μέρες στα παιδιά, όταν τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, για να ψάλλουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

«Εγώ δεν θα βγάλω λόγο σήμερα εδώ. Απλά θα σας πω ότι θεώρησα αυτονόητο να ανταποκριθώ άμεσα σε μια ανθρώπινη υπόσχεση. Δεν θέλω να δώσω κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα πολιτικής αξιοποίησης. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή όταν δέχτηκα το αίτημά σας να’ρθείτε στο Μέγαρο Μαξίμου για να μας πούνε τα παιδιά σας τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Και κάναν τόσα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Έδωσα μια μικρή υπόσχεση να έρθω να σας δω. Το δώρο που υποσχέθηκα ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για τα παιδιά», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τους έδωσε ένα προβολικό μηχάνημα για να μπορούν να βλέπουν κινηματογραφικές ταινίες στα γραφεία του Συλλόγου.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα κοινωνικό, το οποίο δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Η κρίση το όξυνε ακόμη περισσότερο. Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα ήταν ελλιπές και δεν οικοδομήθηκε όπως έπρεπε να οικοδομηθεί τα χρόνια της ανάπτυξης, της οικονομικής ευημερίας, τότε που τα δισεκατομμύρια παιζόντουσαν στα χρηματιστήρια και στα δομημένα ομόλογα. Δυστυχώς δεν υπήρξε η πρόνοια από την πλευρά της πολιτείας, παρά τα μεγάλα λόγια και τις συχνές φωτογραφήσεις των πολιτικών με συμπολίτες μας, άτομα με αναπηρία ή με άλλα προβλήματα. Δεν υπήρξε η πρόνοια, δεν υπήρξε η έγνοια να στηθεί μια στοιχειώδης υποδομή, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι πιο μπροστά από εμάς, ώστε στα χρόνια της κρίσης να υπάρχει ένα αποκούμπι και τώρα τα χρόνια της κρίσης αυτό έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζετε τις συνθήκες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα δημοσιονομικά της χώρας. Η χώρα είναι υπερχρεωμένη και βρίσκεται σε πολύ δύσκολους συσχετισμούς και στην Ευρώπη και διεθνώς. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών να κατευθύνονται εκεί».

Για τον νόμο πλαίσιο που αφορά τα άτομα με αναπηρία και τη δυνατότητα στήριξης από την πλευρά της πολιτείας, είπε ότι βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και πρόσθεσε ότι οι πρώτες παρατηρήσεις από τους συλλόγους και οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ θετικές, αλλά ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Απευθυνόμενος στους γονείς των παιδιών με σύνδρομο Down είπε: «Τα θέματα που αντιμετωπίζετε εσείς είναι σύνθετα, γιατί εσείς ζείτε με την αγωνία ότι όταν κάποια στιγμή, όπως όλοι μας, οι γονείς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τα παιδιά, πώς αυτά τα παιδιά θα σταθούν στα πόδια τους και αυτό πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα της πολιτείας. Επειδή υποσχέθηκα να μην πολιτικολογήσω, θα πω μόνο ένα πράγμα: υπάρχουν πράγματα που γίνονται αν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια και πράγματα που δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα σήμερα. Γι’ αυτά που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να υποσχεθώ ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει».

Παράλληλα, κάλεσε τους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών στήριξης αλλά και στην κατεύθυνση πόρων στη δημιουργία καινούριων δομών.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τα παιδιά, ένα από τα οποία φορούσε κονκάρδα του ΠΑΟΚ όταν τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Τι είπαμε; Παοκάρα», του είπε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των παιδιών. Στη συνέχεια δέχτηκε τα δώρα του Συλλόγου, ένα καλάθι που περιείχε ένα ρόδι που κατασκευάστηκε στο εργαστήριο κεραμικής, μια κηραλοιφή, την κούπα του συλλόγου, γλυκό κουταλιού και ένα γούρι για τη νέα χρονιά.

Αργότερα, ξεναγήθηκε στο κτίριο, τους κοιτώνες των παιδιών, τους χώρους ψυχαγωγίας και την πισίνα, ενώ φύτεψε μαζί με τα παιδιά μια ελιά στην είσοδο του κτιρίου και τους είπε ότι το δέντρο θα είναι πιο μεγάλο την επόμενη φορά που θα τους επισκεφθεί.

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Τσιφλίκης, έθεσε το θέμα της λειτουργίας του χώρου του Συλλόγου, ώστε να παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά. «Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος είναι τα λειτουργικά έξοδα που θα έχει αργότερα ο σύλλογος, αλλά και ο ελλιπής εξοπλισμός που υπάρχει τώρα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να αδειοδοτηθούμε. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο για Κέντρο Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, αλλά λείπει κάποιος εξοπλισμός για να μπορέσουμε να πάρουμε την άδεια. Εξυπηρετεί 90 άτομα από τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε 450 μέλη, οικογένειες από όλη την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε το μάτι του συνανθρώπου μας να είναι ανεκτικό απέναντι στο σύνδρομο Down».

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Νωρίτερα, έξω από το χώρο του κτιρίου του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, βρέθηκαν συμβασιούχοι στην καθαριότητα στον δήμο Καλαμαριάς, που έθεσαν αρχικά στον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη και στη συνέχεια στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το θέμα που τους απασχολεί. Όπως ανέφερε ο Αργύρης Παρθενιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Καλαμαριάς, έγινε μια «παράσταση διαμαρτυρίας για τους παρατασιούχους των δήμων που έχουν συμπληρώσει 24μηνο και δεν επιτρέπεται από τους επιτρόπους η πληρωμή τους» και ζήτησε να λυθεί το θέμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν εκεί, έθεσαν στον πρωθυπουργό το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της παροχής ρεύματος σε μέλη ευπαθών ομάδων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ανέφερε για το εργασιακό των συμβασιούχων ότι πέρασε μια τροπολογία στη Βουλή, η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά -όπως είπε- έγινε ένα πρώτο βήμα και αναζητείται λύση. Προσκάλεσε, επίσης, τους εργαζόμενους και τους συμβασιούχους σε διάλογο. Για την ηλεκτροδότηση, είπε ότι όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο έχουν δωρεάν ρεύμα, ενώ και η ΔΕΗ έχει εξαγγείλει δόσεις σε βάθος χρόνου, πέρα από το κοινωνικό τιμολόγιο και την ένταξη στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης.

Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη υπήρξε συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και του αν. υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, με εκπροσώπους των εργαζομένων στους ΟΤΑ, για το ίδιο ζήτημα. Οι δύο υπουργοί τους είπαν πως οι δήμαρχοι μπορούν να προχωρήσουν κανονικά με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που ήδη υπάρχει και η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί για να δοθεί λύση.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα σε μια μέρα γιορτής, σε ένα πανηγύρι Χριστουγεννιάτικο, διότι οι γιορτές πάνω από όλα πρέπει να είναι αφιερωμένες στα παιδιά, που έχουν ανάγκη από μια ζεστή αγκαλιά, από παιχνίδι, από χαρά. Θέλω να ευχαριστήσω για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία το υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και τη ΔΕΘ-Helexpo, που άνοιξε τις πύλες σε αυτό τον χώρο όπου δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες προσφυγόπουλα, πάνω από 3.500 θα περάσουν αυτές τις έξι μέρες από εδώ, για να χαρούν όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Είναι μεγάλη η συγκίνηση να βλέπει κανείς χαμόγελα από παιδιά που έχουν γεννηθεί σε μια περιοχή του κόσμου που δυστυχώς το χαμόγελο δεν περισσεύει. Που έχουν πονέσει, που έχουν κλάψει και είμαστε πολύ χαρούμενοι, ευτυχείς που δίνεται η δυνατότητα να αισθανθούν σαν όλα τα παιδιά αυτές τις μέρες. Και πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να μας κάνει όλους να νιώσουμε πολύ καλύτερα. Τα προβλήματα, βεβαίως, είναι μεγάλα, παλεύουμε για να αντιμετωπίσουμε μέρα με τη μέρα. Νομίζω ότι βελτιωνόμαστε. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε. Εχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο, κι αυτό είναι σημαντικό, η ελληνική κοινωνία να αισθάνεται γεμάτη και περήφανη, να αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό. Κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση».

Στην είσοδο του «Αστερόκοσμου», τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν προσφυγόπουλα με πολύχρωμα μπαλόνια που αμέσως «πνίγηκαν» στην αγκαλιά του. Αντάλλαξαν ευχές, ο κ. Τσίπρας τους ζήτησε να επαναλάβουν την ευχή και την είπε στη γλώσσα τους. Αμέσως μετά του πρόσφεραν μια ξύλινη κατασκευή που έχει πάνω ζωγραφισμένο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο΄. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ ωραία και ρώτησε ποιος την έφτιαξε. Οι συνοδοί του απάντησαν, ο κ. Τσίπρας τους ευχαρίστησε και σημείωσε: «Θα το βάλω στο γραφείο μου για να σας θυμάμαι. Μετά το «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού επανέλαβαν και τα προσφυγόπουλα «ευχαριστώ» στα ελληνικά. Παράλληλα έπαιζε η μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού σε χαρούμενους ρυθμούς.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον «Αστερόκοσμο», σταμάτησε σε πολλά παιχνίδια (παγοδρόμιο, σκοποβολή κ.ά.), συνομίλησε με προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα, τα βοήθησε στο παιχνίδι, έβγαλε αρκετές φωτογραφίες μαζί τους και κάποια τα σήκωσε στην αγκαλιά του, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Μάρδας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Hexexpo Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης, οι δήμαρχοι Κορδελιού Ευόσμου Πέτρος Σούλας, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουγός εργάστηκε από το Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επαφές, ενώ μαζί του είναι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στο σύλλογο γονέων παιδιών με σύνδρομο Down, στο δήμο της Καλαμαριάς

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, κ. Σταύρο Τσιφλίκη, τόνισε:

«Θεώρησα αυτονόητο να ανταποκριθώ άμεσα σε μια ανθρώπινη υπόσχεση. Δεν θέλω να δώσω ιδιαίτερο μήνυμα πολιτικής αξιοποίησης. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή όταν δέχθηκα το αίτημά σας να έρθετε και να πείτε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μαξίμου με τα παιδιά σας, τα παιδιά σας να μας τα πουν, και έκαναν τόσα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα όπου και συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Μια μικρή υπόσχεση, λοιπόν, να έρθω να σας δω, το δώρο που υποσχέθηκα, το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για τα παιδιά, αλλά πρέπει να πούμε αλήθειες εδώ μεταξύ μας, γιατί έρχονται πολιτικοί, ξανάρχονται, έχουν περάσει όλοι από εδώ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα: Κοινωνικό έλλειμμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα όχι της κρίσης, δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης αυτό. Η κρίση, βέβαια, το όξυνε ακόμη περισσότερο, αλλά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα ήταν ελλιπές και δεν οικοδομήθηκε όπως έπρεπε να οικοδομηθεί τα χρόνια της ανάπτυξης, της οικονομικής ευημερίας, τότε που δισεκατομμύρια παίζονταν στα χρηματιστήρια και τα δομημένα ομόλογα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η πρόνοια από την πλευρά της Πολιτείας, παρά τα μεγάλα λόγια και τις συχνές φωτογραφήσεις των πολιτικών με συμπολίτες μας, άτομα με αναπηρία ή με προβλήματα. Επομένως, δεν υπήρξε η πρόνοια, δεν υπήρξε η έγνοια να στηθεί μία στοιχειώδης υποδομή, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιο μπροστά από εμάς, ούτως ώστε στα χρόνια της κρίσης να υπάρχει ένα αποκούμπι. Και τώρα, στα χρόνια της κρίσης, αυτή η κατάσταση έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο.

Εμείς, αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Παρά το γεγονός, ότι όλοι γνωρίζετε πως οι συνθήκες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα δημοσιονομικά της χώρας, η χώρα είναι υπερχρεωμένη και βρίσκεται σε πολύ δύσκολους συσχετισμούς και στην Ευρώπη και διεθνώς. Κάνουμε, λοιπόν, μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών, να κατευθύνονται εκεί.

Κατεβάζουμε τώρα έναν νόμο-πλαίσιο για τα άτομα με αναπηρία, που αφορά συνολικά όλους τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τη δυνατότητα στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας. Τα θέματα που αντιμετωπίζετε εσείς είναι σύνθετα. Εσείς ζείτε με την αγωνία ότι όταν κάποια στιγμή, όπως όλοι μας, οι γονείς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τα παιδιά, έχετε την αγωνία πώς αυτά τα παιδιά θα σταθούν στα πόδια τους. Και αυτό πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας.

Εμείς, λοιπόν, γιατί υποσχέθηκα να μην πολιτικολογήσω, να πω μόνο ένα πράγμα: Υπάρχουν πράγματα που γίνονται, εάν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια. Και πράγματα τα οποία δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών που βρίσκεται σήμερα η χώρα. Αυτά, λοιπόν, που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να σας υποσχεθώ ότι τόσον εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει.

Και να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, γιατί ο δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την προστασία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών στήριξης, αλλά και στη δημιουργία καινούργιων. Δηλαδή, να κατευθύνουμε πόρους στη δημιουργία κοινωνικών δομών».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι «ο κ. Δήμαρχος, κ. Μπακογλίδης Θεοδόσης, και ο δήμος Καλαμαριάς έχουν σταθεί δίπλα μας, στα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν. Αυτό που είπατε, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι έτσι, ότι όλα δεν είναι μόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλά πράγματα, για μας, για τους γονείς και τις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μπορούν να βελτιωθούν χωρίς κόστος. Ένα βήμα είναι στον νόμο-πλαίσιο, όπως λέτε, να ακούσετε τις αγωνίες μας και τις ανάγκες μας, ώστε να γίνει ένας νόμος, ο οποίος να είναι για τις δικές μας ανάγκες».

Πρωθυπουργός: «Είμαστε σε διαβούλευση και οι πρώτες παρατηρήσεις από τους Συλλόγους και οι πρώτες αντιδράσεις είναι πάρα πολύ θετικές. Αλλά ο διάλογος θα συνεχιστεί».

Την Παρασκευή 6/1, στις 11:30 το πρωί,  Αλ. Τσίπρας θα παραστεί στην τελετή για τα Θεοφάνεια, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here